Het is weer de tijd van het jaar van lijstjes en terugblikken, en ik doe daar vrolijk aan mee. Net zoals in de afgelopen jaren sta ik ook dit jaar stil bij de dingen die ik het afgelopen jaar gedaan en geleerd heb. En die reflectie levert soms verrassende inzichten op.
Als ik denk aan 2023, dan lijkt het voor mij persoonlijk geen jaar met grootse uitschieters. Terwijl er in de wereld allerlei extreme gebeurtenissen plaatsvonden en -vinden, waar ik als individu weinig grip op lijk te hebben – oorlogen, natuurrampen, klimaatverandering – trok ik mij terug in mijn eigen veilige bubbel van gezin en werk. Niet dat ik daar trots op ben. Ik zou graag een grotere (positieve) bijdrage willen leveren aan de wereldproblematiek, maar vaak weet ik simpelweg niet hoe ik dat kan doen, behalve door erover te lezen en te leren. Tips om meer te doen zijn welkom.
Plannen 2023
Begin 2023 schreef ik: ‘Na een turbulente periode rond de dood van mijn vader en de geboorte van onze zoon is er eindelijk weer rust in mijn leven. Ik ben in balans en dat gevoel wil ik het komende jaar graag vasthouden.’ Mijn ‘mantra’ voor dit jaar zou genieten worden. Dat was soms nog best lastig, vooral omdat mijn werk veel tijd en aandacht opslokte het afgelopen jaar.
Ik had allemaal plannen. Zo zou ik vaker een nieuwsbrief versturen en wilde ik onderzoek doen naar Roosje Vos. Daarnaast stonden aan het begin van het jaar al een aantal lezingen op het programma en had ik nog ruimte voor opdrachten in mijn agenda. Maar zoals dat zo vaak gaat, liepen de dingen anders dan gepland. Of zoals John Lennon zong: ‘Life is what happens to you, while you’re busy making other plans.’
Het afgelopen jaar lukte het wel om regelmatig een nieuwsbrief te sturen, vier in totaal. Met daarin updates over werk, blogposts en mijn verzameling en in iedere nieuwsbrief ook twee historische tips. Nog geen abonnee van mijn nieuwsbrief, maar wil je deze het komende jaar ook ontvangen? Meld je dan nu hier aan, of via het formulier onderaan deze site.
Werk
En dat onderzoek naar Roosje Vos? Daar heb ik niet of nauwelijks tijd aan kunnen besteden, omdat ik het te druk had met andere dingen. Drie dagen per week werk ik nu in loondienst bij Museum Heerenveen, waar ik conservator ben. Het afgelopen jaar maakte ik er tentoonstellingen over grafische kunst, portretfotografie, nevels in de schilderkunst en antimilitarisme. Kortom, het is ontzettend afwisselend werk, waar ik veel energie van krijg. En het fijne is dat ik dit ook in de komende jaren mag blijven doen, want ik heb een vaste aanstelling gekregen.
Doordat ik nu drie in plaats van vier dagen in loondienst werk, was er afgelopen jaar meer ruimte voor mijn eigen bedrijf. Zo gaf ik lezingen over Hirsch & Cie Amsterdam voor Vrouwen van Nu in Gees en Gieten en in de synagoge in Zuidlaren.
Helaas moest ik afgelopen jaar het besluit nemen om te stoppen met het schrijven van recensies voor Biografieportaal, maar aan het begin van het jaar gaf ik nog wel mijn mening over de biografieën van Anna Wintour en Karl Lagerfeld. Gelukkig kwamen er ook aanvragen binnen voor mooie nieuwe projecten. Daarover durf ik nu echter nog niet zoveel te schrijven, omdat er eerst meer duidelijkheid moet komen.
In maart werd ik bovendien officieel benoemd tot bestuurslid van Ondernemers in Geschiedenis, een netwerkvereniging voor zelfstandige historici. Ik ben hier verantwoordelijk voor de sociale media, dus volg ons via LinkedIn, Facebook, Instagram, X (het voormalige Twitter) en BlueSky.
Boeken en museumbezoeken
In die veilige bubbel van mij las ik het afgelopen jaar meer dan in de jaren ervoor. Uiteindelijk bleef de teller steken op 41 titels. Daaronder waren veel kinderboeken en ook veel slechte chicklits, die ik graag lees als ik zin heb in eenvoudige afleiding – en daar had ik veel behoefte aan in de complexe wereld waarin we leven. Maar er waren afgelopen jaar ook boeken die, om wat voor reden dan ook, indruk op mij maakten. Mijn favorieten, in willekeurige volgorde:
- Olga Majeau – Een schitterend isolement. Een familiegeschiedenis
- Judith Koelemeijer – Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven
- Isabel Allende – Violeta
- Sally Coulthard – Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen
- Roxane van Iperen – Eigen welzijn eerst
In 2023 bezocht ik niet zoveel musea als ik zou willen. Wel genoot ik van tentoonstellingen in Museum aan de A, Museum Wierdenland, Museum de Buitenplaats, Fries Museum, Synagoge Groningen, Museum Martena, Paleis het Loo (2x), Zeeuws Museum, Marie Tak van Poortvliet Museum, Bevrijdingsmuseum Zeeland, Museum Catharijneconvent.
Verzameling
Het afgelopen jaar voegde ik een recordaantal kledingstukken en accessoires van Hirsch & Cie Amsterdam toe aan mijn verzameling. Het gaat om een zwarte blazer, een bontstola, een roze pillboxhoed, een top met borduursel, een hermelijnen bontmof, een bontmantel van Astrakan en een poederroze baret. Met dank aan de vele tips van volgers – jullie zijn super.
Persoonlijke ontwikkeling
In juli ging ik naar een schrijf- en stilteretraite onder leiding van Geertje Couwenbergh in het dominicanenklooster in Huissen. Het was een heel bijzondere ervaring, die mij hielp om te rouwen om mijn vader en mij leerde om te schrijven vanuit mijn hart. Waar ik aan het begin van de retraite nog bang was om persoonlijke teksten te delen, was die angst na vijf dagen verdwenen. In de stilte lag geen oordeel, waardoor ik niet bang hoefde te zijn voor negatieve reacties. Dat maakte het een stuk makkelijker om mijn diepste zielenroerselen prijs te geven aan het papier.
Dat komt ook van pas bij de specialisatie Familieverhalen en biografieeën van de Schrijversacademie, die ik in september hervatte. Ik was hier in 2021 ook al mee begonnen, maar was destijds gedwongen te stoppen doordat mijn vader stierf. Dankzij de retraite was ik er nu wel klaar voor om mijn familiegeschiedenis te onderzoeken en mijn persoonlijke verhaal te delen. Soms is het confronterend en emotioneel, maar ik merk dat ik dit ook nodig heb in mijn rouwproces. En dankzij de opbouwende feedback van docente Olga Majeau merk ik dat het steeds beter gaat. Ik ben benieuwd waar dit in de toekomst toe gaat leiden. Op naar 2024!