Gelukkig nieuwjaar 2023

Gelukkig nieuwjaar! Ik wens je voor 2023 een prachtig mooi jaar, met veel liefde, geluk en gezondheid.

Na een periode van terugblikken en de balans opmaken over het voorgaande jaar, is nu de tijd van vooruitkijken aangebroken. ‘The First 4 words you see will be your mantra for 2023’ las ik op LinkedIn. In een donkerblauw raster vol witte letters sprongen Power, Breakthrough, Purpose en Gratitude er meteen uit. Geen woorden die mij echt aanspreken. Pas later zag ik ook family, selfcare en strength, waar ik veel meer voor voelde. Maar uiteindelijk vormen dat soort posts oppervlakkige content. Ze zeggen niets over persoonlijke drijfveren.

Mijn echte ‘mantra’ voor het komende jaar is genieten – met name van mijn gezin, maar ook van mijn werk en van alle andere dingen die ik doe. Na een turbulente periode rond de dood van mijn vader en de geboorte van onze zoon is er eindelijk weer rust in mijn leven. Ik ben in balans en dat gevoel wil ik het komende jaar graag vasthouden.

Vaker een nieuwsbrief

Als historicus houd ik mij gewoonlijk niet veel bezig met de toekomst. Goede voornemens zijn dan ook niet echt aan mij besteed, maar plannen voor het komende jaar heb ik wel. Eén daarvan is om vaker een nieuwsbrief te versturen. Het plan is om voortaan iedere drie maanden een update te geven over de werkzaamheden van Haute Histoire én tips te delen op het gebied van geschiedenis. De eerste nieuwsbrief staat gepland voor aanstaande woensdag. Wil je deze ook ontvangen? Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina.

Na de geboorte van onze zoon is er inmiddels ook weer tijd en ruimte voor archiefonderzoek, het geven van lezingen en (kortdurende) opdrachten. Allereerst wil ik het komende jaar onderzoek doen naar de Groninger jaren van Roosje Vos. Als voorzitster van de Naaistersbond Allen Eén was zij de eerste vrouwelijke vakbondsleider in Nederland. In 1903 trouwde Vos met de socialistische onderwijzer Melle Gerbens Stel, waarna zij naar Westeremden verhuisde. Vervolgens was zij één van de eerste vrouwelijke politici in de Provinciale Staten van Groningen, waar zij van 1919 tot 1927 lid van was namens de communistische partij.

Naast het onderzoek naar Roosje Vos wil ik fondsen gaan werven voor een groter project over modegeschiedenis. Wanneer er meer concreet is zal ik hierover meer schrijven. Daarnaast staan er al een aantal lezingen over Hirsch & Cie Amsterdam op de planning, waar ik heel veel zin in heb. Houd mijn website en socialemediakanalen in de gaten voor updates, of abonneer je op mijn nieuwsbrief.

Plannen 2023
Foto: Iris Zaagman.

Ruimte voor opdrachten

In mijn agenda is in 2023 nog ruimte voor meer lezingen of kortdurende opdrachten. Ik ben een enthousiaste, veelzijdige en leergierige cultuurhistoricus met een voorliefde voor erfgoed, modegeschiedenis en musea. Door mijn ervaring in de museale sector, de academische wereld en de journalistiek ben ik breed inzetbaar voor het doen van historisch onderzoek, het schrijven van teksten voor diverse media en doelgroepen, het maken van tentoonstellingen en het geven van lezingen. Maar ook voor redactiewerk, interviewen en sociale media draai ik mijn hand niet om.

Eerder schreef ik een boek over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie, was ik reizende reporter van de Maand van de Geschiedenis en werkte ik mee aan een aflevering van Europe from above van National Geographic. Daarnaast ben ik in loondienst als conservator bij Museum Heerenveen en schrijf ik recensies voor Biografieportaal.

Mocht je dus iemand zoeken voor een inspirerende lezing over modegeschiedenis, of op zoek zijn naar een tekstschrijver, onderzoeker of tentoonstellingsmaker, neem dan contact met mij op via info@hautehistoire.nl of 06-24728562. We kunnen ook altijd vrijblijvend een kop koffie, thee of iets anders drinken om kennis te maken. Ik hoop van je te horen!

Share