Het is voor mij bijna niet te geloven, maar het is echt alweer december. Het is een cliché, maar het jaar is werkelijk voorbij gevlogen. Tijd voor de inmiddels bijna traditionele terugblik op het jaar van Haute Histoire. Wat bracht 2022 mij en mijn bedrijf?

Nieuw leven

Gevoelsmatig begon het jaar voor mij pas in februari, met de geboorte van onze zoon. Zes weken eerder dan verwacht stortte hij zich vol enthousiasme op de wereld. ’s Ochtends keken we nog de ploegenachtervolging tijdens de Olympische Spelen in Peking, ’s middags was hij er – piepklein, maar met alles erop en eraan. Sindsdien is het alsof ik een ander mens ben. Lange tijd wist ik niet of ik wel moeder wilde worden in een wereld die wordt bedreigd door klimaatverandering, afnemende biodiversiteit, polarisatie in de samenleving en tal van andere crises, maar nu onze zoon er is zou ik niet anders meer willen. Dankzij hem leer ik een nieuwe kant van het leven en mijzelf kennen. Maar belangrijker nog, ik ben veel meer in balans. Dankzij mijn zwangerschap voel ik mij sterker dan ooit en durf ik volledig te vertrouwen op mijzelf en mijn intuïtie. Wat er ook gebeurt, het komt wel goed. Dat gevoel overheerste de rest van het jaar.

Museumbezoeken

Wie denkt dat het kersverse moederschap moeilijk te combineren is met werk en tijd voor jezelf, heeft het mis. Ik vind het belangrijk om goed voor mijzelf te zorgen, omdat ik van mening ben dat ik daardoor een leuker mens en een betere moeder ben. Daarom zocht ik ook afgelopen jaar regelmatig de rust van een museum op. Ik bezocht:

Terugblik 2022

Radio-optredens

2022 bracht mij meerdere nieuwe ervaringen. Zo was ik maar liefst vier keer op de radio te horen. Drie keer daarvan was ik te horen op Omrop Fryslân om promotie te maken voor de tentoonstellingen van Museum Heerenveen, waar ik conservator ben. Daarnaast was ik afgelopen zomer te horen tijdens De Nacht van KRO-NCRV op Radio 1. Presentatrice Mirthe van der Drift interviewde mij over boerenzakdoeken, gele hesjes en andere kledingstukken als vorm van protest. Luister het interview hieronder terug.

Famillement

Na de coronapandemie gaf ik in juni eindelijk weer eens een lezing, en wel tijdens het Famillement in het Stadsarchief Amsterdam. Daar sprak ik over de invloed van migranten bij modehuis Hirsch & Cie Amsterdam. Wil je nog eens nalezen wat ik toen heb verteld? Ik schreef erover in een blogpost.

Biografieportaal

Afgelopen jaar begon ik ook als recensent bij het Biografieportaal. Daar zal ik vooral modebiografieën bespreken. Mijn eerste recensie schreef ik over Miss Dior van Justine Picardie. Wat ik van deze biografie vond, lees je op het Biografieportaal.

Recensie Miss Dior voor Biografieportaal

Collectie-uitbreiding

Tot slot voegde ik ook dit jaar weer een paar objecten van Hirsch & Cie Amsterdam toe aan mijn gestaag groeiende verzameling. Ik was niet heel actief op zoek, maar dankzij tips van volgers kon ik een catalogus en een bontjas van Hirsch aanschaffen. Heeft u ook een kledingstuk (of een ander object) van Hirsch & Cie Amsterdam en weet u niet wat u daarmee moet doen? Neem dan contact met mij op via het contactformulier op deze website, door te mailen naar info@hautehistoire.nl of door te bellen naar 06-24728562. Ik hoor graag van u.

Voor het komende jaar hoop ik, dat het net zo mooi – of nog mooier, wanneer dat tenminste mogelijk is – wordt als 2022. Meer weten over mijn plannen voor 2023? Daarover vertel ik binnenkort meer.

Share