Wapperend aan de ruitenwisser of de antenne van een auto, gebonden aan een deurklink of in de top van een vlaggenmast (al dan niet in combinatie met een omgekeerde Nederlandse vlag). Het is u vast al opgevallen dat boerenzakdoeken momenteel alomtegenwoordig zijn. In korte tijd is de zakdoek een krachtig symbool van protest geworden, dat is overgenomen door vele boeren en hun sympatisanten.

Boerenzakdoeken en gele hesjes: interview over protestkleding op radio 1

Boerenzakdoek als codetaal

Boeren gebruikten boerenzakdoeken van oudsher om te voorkomen dat zweet en regen bij hun kiel naar binnen sijpelde. Maar niet alleen boeren gebruikten de zakdoek. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw geven homoseksuelen en biseksuelen door middel van gekleurde zakdoeken aan wat hun seksuele verlangens en fetisjismen zijn. En zo kan het voorkomen dat die rode zakdoek die je nu op veel plaatsen aan auto’s ziet, in de homoscene iets heel anders betekent… Iets waar de boeren waarschijnlijk geen acht op sloegen toen zij de zakdoek kozen als symbool van hun protest.

Gele hesjes

Behalve de boerenzakdoeken zijn ook de gele hesjes een bekend symbool van protest. Ooit was het fluoriscerende hesje slechts bedoeld om de veiligheid van de drager te waarborgen. Wie kent het gele hesje niet als waarschuwingssignaal van automobilisten met pech langs de weg, klaarovers of wegwerkers? Nu is hetzelfde kledingstuk onlosmakelijk verbonden met de beweging die in 2018 in Frankrijk ontstond als protest tegen hoge brandstofprijzen, maar die al snel opriep tot politieke hervormingen in veel landen.

Interview radio 1

Hoe komt het dat deze kledingstukken zo´n sterke symbolische waarde kregen? Wat is de betekenis van de verschillende gekleurde zakdoeken? En welke kledingstukken droegen mensen vroeger als vorm van protest? Daarover interviewde presentatrice Mirthe van der Drift mij onlangs tijdens ‘De Nacht van KRO-NCRV’ op radio 1. Luister het interview hieronder terug.

Share