Inmiddels is het schooljaar al een paar maanden in volle gang. Schrijf jij dit jaar een profielwerkstuk of moet je voor jouw opleiding een opdracht doen, waarvoor je een interview moet afnemen? Lees dan snel verder, want in deze blogpost geef ik handige interviewtips.

Hoe interview je iemand voor school of studie

Regelmatig krijg ik mailtjes van scholieren en studenten, omdat zij mij willen interviewen voor hun (profiel)werkstuk. Ik deel graag mijn kennis met anderen en sta open om te helpen, maar kan toch niet altijd op de verzoeken ingaan. Dat heeft enerzijds te maken met tijdgebrek van mijn kant, maar anderzijds is er nog iets dat mij tegenhoudt om op alle verzoeken in te gaan. De voorbereiding van de scholieren en studenten laat namelijk vaak te wensen over, waardoor ik vragen krijg die ik simpelweg niet kan beantwoorden of waarbij van mij verwacht wordt dat ik een heel werkstuk schrijf. En dat lijkt mij niet de bedoeling.

Baken je onderwerp goed af

Het is een cliché, maar het is nu eenmaal zo dat clichés meestal op waarheid berusten. Een goede voorbereiding is écht het halve werk. In dit geval betekent dat enige terughoudendheid voordat je iemand uitnodigt voor een interview. Bedenk eerst het onderwerp van je werkstuk of opdracht. Dit klinkt makkelijker dan gedaan, want het is belangrijk om je onderwerp goed af te bakenen. Het is niet de bedoeling dat je een boek gaat schrijven en je hebt maar beperkt de tijd.

Een goede afbakening van je onderwerp zorgt ervoor dat je tijd bespaart en dat je werkstuk inhoudelijk relevant is in plaats van een té algemeen verhaal. Kies daarom liever voor ´Het kleine zwarte jurkje van Coco Chanel´ in plaats van ´mode in de twintigste eeuw’.

Om je onderwerp kleiner te maken helpt het om het onderwerp op te delen in subonderwerpen. Ook helpt het om het persoonlijk te maken: vraag je af wat jou zo interesseert in het onderwerp dat je er per sé over wilt schrijven. Wat wil je er absoluut van weten? Richt je daar in het vervolg van je onderzoek op.

Wie wil je interviewen?

Als je precies weet waar jouw werkstuk over zal gaan, kan je bedenken welke expert het beste daarbij past. Dat kan bijvoorbeeld een onderzoeker zijn, een ervaringsdeskundige of een beleidsmedewerker. Kom je er niet helemaal uit? Vraag ook je begeleider om tips. Misschien kent hij of zij nog iemand die heel veel van jouw onderwerp afweet.

Bedenk ook of je iemand telefonisch of face-to-face wilt interviewen. Dat kan namelijk invloed hebben op wie je benadert. Wanneer je graag iemand face-to-face wilt spreken is het wellicht niet zo handig om iemand die ver weg woont uit te nodigen voor een interview, maar zo iemand kun je wel telefonisch interviewen.

Bedenk goede hoofd- en deelvragen

Je weet nu wat je onderwerp is en wie je wilt interviewen. Nu is het tijd om te bedenken welke vragen je gaat stellen. Misschien is dit wel het lastigste deel van het hele onderzoek en interview. Wat wil je precies weten? En welke deelvragen horen daarbij? Ook hierbij is het weer van belang om kritisch te kijken naar je onderwerp en to the point te zijn, zodat je niet verzandt in details die er niet echt toe doen.

Om een goed gesprek op gang te brengen kun je het beste open vragen stellen. Gesloten vragen zijn te beantwoorden met ja of nee. Daardoor kan een gesprek stil vallen wanneer de interviewer niet verder doorvraagt. Open vragen beginnen vaak met wie, wat, waar, wanneer, hoe, in hoeverre of waarom. Antwoorden op deze vragen vereisen een langer antwoord, waardoor ze meer informatie opleveren.

Benader mensen op correcte wijze

Wanneer je weet wie je wilt interviewen en wat jouw vragen zijn, kun je mensen gaan benaderen voor een interview. Dit kan via e-mail of telefoon. Bellen is het meest direct en levert vaak meer op, omdat mails soms over het hoofd worden gezien of vergeten. Misschien lijkt het in eerste instantie een beetje eng om te bellen, maar de meeste mensen vinden het leuk als je belt. Zij vertellen graag over de onderwerpen die hen bezighouden en staan je graag te woord.

Let er wel op dat je mensen op correcte wijze benadert. Zelf werd ik ooit gemaild met de tekst: ‘Doe mij even informatie toesturen over de Tweede Wereldoorlog’. Ik was verbijsterd door het feit dat de schrijver geen enkele moeite had gedaan om een fatsoenlijke mail te sturen, waarin hij zichzelf introduceerde en zijn doel uitlegde. Het gevolg? Ik had ook geen zin om tijd te besteden aan het schrijven van een antwoord en reageerde niet op de mail.

Voorkom teleurstelling door een nette mail te sturen, die is geschreven in correct Nederlands. Leg uit wie je bent, wat je doet, waar jouw werkstuk, opdracht of onderzoek over gaat en waarom je iemand graag wilt interviewen. Vergeet ook niet de juiste aanhef te gebruiken. Het komt immers wat knullig over wanneer je iemand aanspreekt met een andere naam (zoals mij ooit overkwam).

Tijdens het interview zelf

Heb je een afspraak gemaakt? Dan is het eindelijk tijd voor het daadwerkelijke interview. Zorg allereerst voor een rustige omgeving, ongeacht of het een telefonisch interview is of een fysieke afspraak. Je wilt elkaar immers goed kunnen verstaan. Dat voorkomt veel ergernis.

Vraag voorafgaand aan het interview of je het gesprek mag opnemen. Zo kun je het gesprek na afloop nog eens terugluisteren, voor het geval je iets hebt gemist of om nog het één en ander te checken.

Stel de geïnterviewde eerst op zijn of haar gemak en begin met wat gemakkelijke vragen ter introductie. Nadat het ijs is gebroken kun je langzamerhand dieper ingaan op het onderwerp en moeilijkere vragen stellen. Wees daarbij kritisch. Luister goed en stel vervolgvragen als je meer wilt weten. Zo ontstaat een echt gesprek.

Bedank de geïnterviewde aan het einde van het gesprek voor zijn of haar tijd. Je kan eventueel ook een klein bedankje overhandigen. Geef ook aan wanneer jouw opdracht af moet zijn en wanneer je weer iets van je laat horen.

Na afloop van het interview

Werk het interview na afloop zo snel mogelijk uit. Dan ligt de informatie nog vers in het geheugen. Beluister eventueel de opname om informatie te (dubbel)checken. Klopt alles? Dan kun je jouw opdracht afmaken.

Koppel de door jouw verwerkte informatie terug aan de geïnterviewde. Laat zien hoe jij de informatie uit het interview hebt gebruik in het werkstuk. Bied de geïnterviewde ook de mogelijkheid om inhoudelijk te reageren. Vraag daarbij om alleen te reageren op eventuele feitelijke onjuistheden en niet op de vorm, aangezien jij dat laatste bepaalt. Pas het werkstuk eventueel aan als er feiten niet kloppen. Is het werkstuk helemaal af? Stuur dan een exemplaar naar de geïnterviewde en bedank hem of haar nogmaals voor de medewerking.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. En mocht je iemand willen interviewen over modegeschiedenis, de strijd om vrouwenkiesrecht, joodse geschiedenis of bedrijfsgeschiedenis? Dan kun je altijd contact met mij opnemen via het formulier op deze website, info@hautehistoire.nl of 06-24728562. Veel succes!

Share