Allereerst wil ik jou, de lezer van mijn blog, het beste wensen voor 2024. Nu het nieuwe jaar is begonnen, kan de vooruitblik op het komende jaar natuurlijk niet uitblijven na de terugblik op 2023. Heb jij nog goede voornemens? Waar ik voorgaande jaren duidelijke plannen had voor het komende jaar, heb ik die nauwelijks voor 2024. Toch verwacht ik veel van, of liever gezegd in, dit jaar. Letterlijk, want het komende jaar staat namelijk vooral in het teken van de komst van ons tweede kindje.

Plannen 2024

Bijzonder

Mijn man en ik zijn ons ervan bewust hoe bijzonder het is dat er opnieuw een klein hummeltje in mijn buik groeit. Dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend, om wat voor reden dan ook. Wij zijn dan ook erg blij dat het ons is gegund dat wij opnieuw vader en moeder mogen worden. Voor iedereen die een kinderwens heeft hoop ik dat deze wens in 2024 ook werkelijkheid mag worden.

Als alles goed gaat wordt de kleine spruit geboren in mei, wat betekent dat ik van april tot en met juli met verlof ben. In die periode ben ik minder goed bereikbaar en zal ik niet beschikbaar zijn voor opdrachten en lezingen. Ook zal ik mijn nieuwsbrief, die ik normaal begin juli zou versturen, pas in augustus verzenden.

Vision board

Om voor mijzelf toch een beeld te creëren van mijn verwachtingen van 2024, bestelde ik het Jaarplan Journal van Vertellis. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat valt reuze mee. In tien stappen reflecteer je op het voorgaande jaar en blik je vooruit op wat komen gaat. Zo krijg je meer in- en overzicht.

Een belangrijk onderdeel van het Jaarplan Journal is het ‘vision board’. Dit is een manier om je doelen op een creatieve, inspirerende en visuele wijze te definiëren en je visie te versterken. Het kan dienen als bron van inspiratie en motivatie om steeds opnieuw je vision board erbij te pakken, als herinnering aan de doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Zo houd je focus en blijf je actief werken aan de doelen.

Waar voor mij in 2023 ‘genieten’ centraal stond, heb ik dit jaar ‘vol verwachting’ als jaarthema gekozen. Vol verwachting van mijn tweede kindje, maar ook op het gebied van opdrachten. Hoe alles zal gaan, dat weet ik nu nog niet. Het leven laat zich soms moeilijk voorspellen. En hoe spannend dat ook is, ik kijk er naar uit. Vol verwachting klopt mijn hart. En dat resulteert in het volgende vision board:

Vision board 2024

Concrete doelen 2024

Hoe vertaalt dat vision board zich naar concrete doelen op werkgebied in 2024? Ik kijk uit naar de komst van ons tweede kindje. Maar voor het zover is, wil ik eerst nog mooie tentoonstellingen maken voor Museum Heerenveen en een opdracht afronden die te maken heeft met de lokale geschiedenis van het dorp waar ik woon. Het is leuk om voor de verandering eens te schrijven over een onderwerp dichterbij mijn huis. Zo leer ik ook weer meer over mijn eigen omgeving.

Daarnaast ben ik nog bezig met de specialisatie Familieverhalen aan de Schrijversacademie. Daarmee ben ik in februari klaar. Helaas heb ik te weinig tijd om nu diepgravend onderzoek te doen naar mijn familiegeschiedenis. Daarom schrijf ik eerst de verhalen op die ik al ken of waar ik al wel onderzoek naar heb gedaan. Wat ik hiermee ga doen? Dat weet ik niet, maar ik wil zeker verder werken aan dit verhaal – welke vorm het ook krijgt.

Dagen zonder haast

Omdat ik een goede balans tussen werk en privé wil behouden, wil ik ook het komende jaar voldoende rust nemen. ‘Dagen zonder haast’ staat niet voor niets aangegeven op mijn vision board. Om dit te bereiken zal ik keuzes moeten maken in wat ik wel en niet doe. Dat betekent dat ik soms wat vaker nee zal moeten zeggen. Lezingen geef ik bij voorkeur op woensdag, en eventueel ook op maandag of in het weekend. Ook ben ik zoals gezegd tijdens mijn verlof van april tot en met juli minder goed bereikbaar. Maar laat je hierdoor niet weerhouden om contact met mij op te nemen om de mogelijkheden te bespreken. Ik heb vanaf september waarschijnlijk weer ruimte voor lezingen of korte opdrachten, zoals het schrijven van artikelen of het maken van een tentoonstelling.

Schrijfcursus

Na mijn verlof en zomervakantie pak ik rond half augustus de draad weer op. Inmiddels heb ik heel veel ervaring op het gebied van onderzoek en schrijven, dankzij het schrijven van mijn boek, het volgen van mijn studie en cursussen en mijn journalistieke werkzaamheden. Die kennis deel ik graag met anderen. Daarom ontwikkel ik momenteel een schrijfcursus voor mensen die hun eigen levensverhaal op papier willen zetten. Heb jij altijd al jouw persoonlijke verhaal willen vertellen, maar weet je niet hoe je moet beginnen met schrijven? Dan is deze cursus geschikt voor jou. In de tweede helft van 2024 hoop ik hier meer over te kunnen delen, dus houd mijn website en socialemediakanalen in de gaten.

Kortom, voor iemand die dacht dat ze weinig plannen had voor 2024, wordt het al met al toch nog een best enerverend jaar. Ik verwacht er zoals gezegd veel van.

Share