Misschien hebt u wel eens van Open Joodse Huizen gehoord. Sinds 2012 worden rond 4 en 5 mei in verschillende steden lezingen gegeven in huizen waar voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden woonden. Ooggetuigen, familieleden, bekenden, historici of huidige huiseigenaren vertellen de verhalen van de voormalige bewoners. Zo worden de slachtoffers van de Holocaust op een (inter)actieve manier herdacht en wordt het publiek bewust van de geschiedenis.

Open Joodse Huizen in Groningen

In Groningen vindt Open Joodse Huizen altijd plaats op 4 mei, de dag van de dodenherdenking. De afgelopen jaren ben ik onder andere aanwezig geweest bij lezingen over schrijfster Clara Asscher-Pinkhof, hoogleraar in de filosofie Leo Polak en de Groningse afdeling van de Nederlandse Zionistische Studenten Organisatie (NZSO). En in de prachtige oude hoedenwinkel Witting & Zn. luisterde ik naar het verhaal dat Jacques d’Ancona over zijn vader vertelde. Dankzij de lezingen werd ik mij bewust van de geschiedenis van bepaalde winkels en huizen, en ben ik nieuwsgierig geworden naar de boeken van Clara Asscher-Pinkhof.

Ook dit jaar is er weer een interessant programma opgesteld door de organisatie van Open Joodse Huizen, dat u hier kunt vinden. Het was weer een heel gepuzzel om uit te zoeken welke lezingen ik in Groningen bij wil wonen. Uiteindelijk is het met mij echter gelukt om de in mijn ogen interessantste lezingen te kiezen, geen overlap te hebben en genoeg tijd over te houden om tussendoor van de ene naar de andere locatie te wandelen. De keuze viel op lezingen die op één of andere manier een link hadden met mijn interesse in mode en winkels en die bovendien plaatsvonden op locaties waar ik regelmatig voorbij loop of een kopje thee drink. Welke dat zijn? Dat ga ik nu nog niet verklappen, maar misschien zie ik u daar?

Social influencers

Kunt u om wat voor reden dan ook dit jaar niet aanwezig zijn bij Open Joodse Huizen? Geen nood. De organisatie heeft dit jaar social influencers, waaronder mij, uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de lezingen en de verhalen vervolgens te delen op hun blog en social media. Op die manier kan iedereen toch de verhalen horen of lezen. Houd dus mijn blog in de gaten of volg alle posts via de hashtag #openjoodsehuizen.

Share