De afgelopen maanden wist ik weer een aantal nieuwe aanwinsten van Hirsch & Cie Amsterdam aan mijn collectie toe te voegen. Nee, de kroonluchter die op Catawiki stond was daar niet bij – die was mij toch iets te groot en te duur – maar ik vond wel mooie kledingstukken. Hoog tijd voor een update over mijn verzameling.

Nieuwe aanwinst blazer Hirsch & Cie Amsterdam

Zwarte blazer

Een vriendin speurt graag naar mooie aanbieidingen op websites als Vinted, Etsy en Marktplaats. Van haar kreeg ik een paar tips over kledingstukken van Hirsch & Cie Amsterdam. Zo wist ik een prachtige zwarte blazer en een pillboxhoed aan te schaffen.

De double-breasted blazer is in perfecte staat en lijkt als nieuw. Het is een kort jasje, dat gezien de stijl en staat na de Tweede Wereldoorlog bij Hirsch is gekocht. De met goud omrande knopen op het voorpand en de mouwen vormen het enige kleuraccent op de verder effen zwarte blazer. Toch is de blazer niet saai te noemen. Op de voorpanden bevinden zich twee zakken, die zijn afgezet met een zwarte biesband die verschilt van de stof van de rest van de blazer. De mouwen, revers, voorpanden en zoom zijn afgezet met dezelfde stof. Daardoor vertoont de blazer toch veel afwisseling.

Helaas heb ik nauwelijks catalogi of ander reclamemateriaal met foto’s of illustraties van na de Tweede Wereldoorlog teruggevonden. Daardoor kan ik het jasje niet vergelijken met afbeeldingen in reclamemateriaal van Hirsch. Op mijn vraag of de verkoper meer wist over de achtergrond van het jasje, kreeg ik helaas geen antwoord. Zoals zo vaak blijft het dus gissen wie de drager was en wanneer het jasje precies gekocht en gedragen is.

Roze pillbox

De roze pillboxhoed is volgens de verkoper afkomstig uit de jaren ’60, maar al in de jaren ’30 van de 20ste eeuw ontwierpen hoedenmakers een pillbox als mode-item. In catalogi van Hirsch & Cie Amsterdam uit die tijd komen wel kleine platte hoedjes voor, maar meestal hebben die wel een rand en gaat het niet om pillboxhoeden.

In de jaren ’60 worden pillboxhoeden populair, onder andere doordat Jacky Kennedy – first lady van de Verenigde Staten van 1961 tot en met 1963 – vaak dit soort hoeden droeg. Op de dag dat haar man John F. Kennedy werd vermoord droeg zij een roze pillbox, die (onbedoeld) wereldberoemd werd.

De verkoper van de pillboxhoed van Hirsch gaf aan dat de hoed afkomstig was van een veiling, samen met andere stukken van Hirsch & Cie Amsterdam, die allemaal uit hetzelfde huis kwamen van iemand in Rotterdam. Meer weet ik er helaas niet van. Mocht iemand meer weten dan hoor ik het graag. Ik ben bereikbaar via het contactformulier op deze website of via info@hautehistoire.nl.

Nieuwe aanwinsten Hirsch & Cie Amsterdam

Bontstola

Op een avond kreeg ik een appje van iemand die ik niet kende. ‘Wij zijn mijn moeders huis aan het opruimen en dan kom je mooie, leuke, bijzondere en vreemde dingen tegen,’ stond erin. ‘We vonden namelijk een bonten stola van Hirsch & Cie. Ik denk van mijn oma geweest.’

Hoewel ik al meerdere bontartikelen van Hirsch & Cie Amsterdam in mijn collectie heb, was de verleiding te groot om niet op dit aanbod in te gaan. Waar ik al twee mantels van Astrakanbont en een mof van nertsenbont had, gaat het hier waarschijnlijk om een stola van het bont van een zilvervos. Dat was zeer populair in de jaren ’30. Denk maar aan de glamoureuze Hollywoodactrices uit die tijd, met weelderige bontstolas over hun avondjurken tijdens filmpremières.

Helaas was ook hier verder niets bekend over de herkomst van de bontstola. Ik vergeleek de stola met afbeeldingen in reclamemateriaal van Hirsch. Dat leverde helaas ook geen extra informatie op. Catalogi uit de jaren ’30 toonden vele bontmantels en mantels met bontkragen, maar geen stola’s. Ik moet het dus doen met wat ik al wist over bont bij Hirsch.

To be continued…

Behalve bovenstaande nieuwe aanwinsten heb ik nóg een kledingstuk van Hirsch & Cie Amsterdam op de kop weten te tikken. Maar dat is een verhaal apart. Houd mijn website en socialemediakanalen daarom in de gaten. Ik ben te volgen via Facebook, Instagram en LinkedIn.

Share