Wie van bijzonder antiek houdt, en een ruim budget en dito huis heeft, kan terecht op veilingssite Catawiki. Daar wordt momenteel namelijk een kroonluchter geveild, die van oorsprong afkomstig is uit het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam. Tegenwoordig is hier de Applestore gevestigd.

Luxe materialen

Het gebouw werd in 1912 geopend, nadat de voormalige winkelpanden van modehuis Hirsch & Cie Amsterdam te klein waren geworden. Zowel voor het exterieur als interieur werden luxe materialen gebruikt, zoals natuursteen, marmer en dure houtsoorten. Het kunstsmeedwerk van de balkons van gietijzer op de tweede en derde verdieping was geleverd door de metaalwerkfabriek F.W. Braat uit Delft. De betimmering en meubilering van het interieur was in handen van de Koninklijke Nederlandsche Meubelfabriek H.P. Mutters en Zoon in Den Haag, die bekendheid verwierf dankzij de inrichting van de schepen van de Holland-Amerikalijn en de Titanic, maar ook van onder andere het Paleis Noordeinde en het Vredespaleis.

Atelier J. Merkelbach, interieur Hirsch & Cie Amsterdam. Collectie Stadsarchief Amsterdam
Atelier J. Merkelbach, interieur Hirsch & Cie Amsterdam. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

‘De verlichting geschiedt door 6000 lampen’

Het nieuwe gebouw had een oppervlakte van 2975 m2 en had de inmiddels standaard geworden indeling van het moderne warenhuis. Bij binnenkomst kwamen bezoekers in een portiek van zeven meter diep. Daarachter bevond zich de zeventien meter hoge centrale verkoophal, die werd overkoepeld door een glazen dak. Een foto van de winkelhal laat een hoge ruimte vol glazen vitrines en houten kasten zien. Aan het plafond hingen vier enorme kroonluchters, die de hal verlichtten. De elektrische licht- en krachtinstallatie werd aanbesteed aan de firma Alberts & Kluft voor een bedrag van f 32120,-.[1] ‘De verlichting geschiedt door 6000 lampen van 220 Volt en met een sterkte, die van 50 tot 600 kaarsen afwisselt,’ aldus een artikel in Het nieuws van den dag.[2] Eén van de enorme kroonluchters wordt nu dus geveild.

Internationaal Theater Amsterdam

Een vergelijkbare kroonluchter hangt in de foyer van het Internationaal Theater Amsterdam, tegenover het Hirschgebouw. Nadat Hirsch & Cie Amsterdam in 1976 de deuren sloot, verhuisden de vier kroonluchters daar naartoe. Daarvan werd in 2000 één verkocht. In 2012 veilde Christies de kroonluchter, die destijds tussen de € 80.000,- en € 120.000,- moest opbrengen. Is dit dezelfde kroonluchter die nu weer wordt verkocht?

Kroonluchter Hirsch & Cie Amsterdam in Stadsschouwburg Amsterdam
Kroonluchter in de foyer van Internationaal Theater Amsterdam.

Van goeden huize

Wie geïnteresseerd is in de kroonluchter, moet wel van goeden huize komen. De kroonluchter meet maar liefst 280 x 220 x 280 centimeter en weegt 600 kilogram. Bovendien hangt er een aardig prijskaartje aan de luxueuze luchter. De geschatte waarde van de kroonluchters is € 55.000,- tot € 65.000,-. Het hoogste bod tot nu toe is € 25.000,- en is afkomstig van een Italiaan. Hopelijk verdwijnt de kroonluchter niet naar het buitenland, maar blijft dit stukje winkelgeschiedenis behouden voor Nederland. Bieden kan nog tot en met aanstaande zondag 6 augustus.


[1] ‘Aanbestedingen’, De Standaard, 21 mei 1912.

[2] ‘Het nieuwe gebouw van Hirsch & Cie’, Het nieuws van den dag, 14 november 1912.

Share