‘Dag Femke, mijn grootmoeder schijnt ooit bij Hirsch gewerkt te hebben, maar ik kan dat nergens terugvinden. Is er ergens een archief waarin ik dit zou kunnen vinden?’

Of: ‘Mijn moeder werkte ooit op de bontafdeling van Hirsch. Ben jij haar tijdens jouw onderzoek tegengekomen?’

Het zijn vragen die ik regelmatig krijg van nabestaanden van (vermeende) oud-medewerkers van modehuis Hirsch & Cie Amsterdam. Helaas moet ik hen meestal teleurstellen.

Puzzel

Er is namelijk geen bedrijfsarchief van Hirsch bewaard gebleven. Daardoor is er ook geen personeelsbestand overgeleverd. Dat maakt het moeilijk om na te gaan wie in welke periode bij het modehuis werkte. Mijn onderzoek naar Hirsch & Cie Amsterdam was een puzzel, waarbij ik vele bronnen moest combineren om informatie te verzamelen.

#GezichtenvanHirsch

Aan de hand van de memoires van Hirsch-directeur René Kahn, personeelsboeken met daarin foto’s van jubilarissen, het archief van fotograaf Jacob Merkelbach en oral history heb ik toch een aantal voormalige werknemers van Hirsch kunnen opsporen. Ik heb hun archiefkaarten kunnen traceren in het Stadsarchief Amsterdam. Het gaat hierbij echter om een topje van de ijsberg. Verreweg de meeste personeelsleden heb ik niet kunnen achterhalen.

Meer dan informatie over algemeenheden kan ik dan ook niet delen met nabestaanden van oud-werknemers. Daarbij gaat het over informatie die ook te vinden is in mijn boek, zoals de herkomst van personeelsleden, de hiërarchie in de ateliers en verkoopruimtes, arbeidsomstandigheden en regels waaraan werknemers moesten voldoen. Vaak biedt dat al meer inzicht in de werkzaamheden van verwanten.

Kent je iemand?

Heb jij ook een familielid dat bij Hirsch heeft gewerkt? Of ken je iemand anders die bij het modehuis in dienst was? Dan hoor ik het graag. Ik wil namelijk voormalige werknemers uit de vergetelheid halen en hen weer een gezicht geven. Het waren namelijk niet alleen de oprichters, maar zeker ook de medewerkers die van groot belang waren voor het succes van Hirsch. Het waren de naaisters die de kledingstukken maakten, en de verkopers die de producten vervolgens verkochten. Waar zou het modehuis zijn geweest zonder hen?

Ken jij iemand die tussen 1882 en 1976 bij Hirsch in dienst was? Laat het mij weten. Deel een foto op social media met het verhaal van deze persoon en de hashtag #GezichtenvanHirsch. Of stuur mij een mail via info@hautehistoire.nl. Zo draag jij bij aan meer kennis over (het personeel van) Hirsch. Alvast bedankt!

Foto’s: Atelier J. Merkelbach. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Share