Het is vandaag internationale vrouwendag. Dit heugelijke feit grijp ik graag aan om de vrouwen bij Hirsch eens extra in het zonnetje te zetten. Want hoewel de dagelijkse leiding van het modehuis in mannelijke handen was, was Hirsch toch wel een beetje een vrouwenbolwerk. Al eerder schreef ik over Soppa Kalker-Kahn, de dochter van oprichter Sylvain Kahn die later directielid werd. Ook schreef ik al eens over mannequin Aletta (Letty) van Wijk. Maar vrouwen speelden ook een belangrijke rol in de verkoop en bij de vervaardiging van kleding.

In deze blogpost geef ik een aantal van de vrouwelijke werknemers van Hirsch een gezicht, zodat zij niet verdwijnen in de donkere krochten van het verleden. Helaas heb ik tot nu toe niet over alle vrouwen die ik in deze blogpost noem evenveel informatie terug kunnen vinden. Wanneer ik in de toekomst meer informatie vind over deze en andere vrouwelijke werknemers van Hirsch zal ik deze blogpost updaten.

Vrouwen van Hirsch Esther Agtsteribbe en Flora Baggers-Gompers
Links: Esther Agtsteribbe. Rechts: Flora Baggers-Gompers. Collectie Atelier J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

 

Esther Agtsteribbe

Esther Agtsteribbe werd op 14 januari 1888 in Amsterdam geboren als dertiende kind van winkelier en diamantslijper Abraham Salomon Agtsteribbe en Sara Coster. Op 15 mei 1919 trad zij als verkoopster in dienst bij Hirsch, waar zij in 1949 haar dertigjarig jubileum vierde.

Flora Baggers-Gompers

Flora Baggers-Gompers was de dochter van diamantslijper Emanuel Gompers en winkelierster Sara Schoontje Parser. Zij werd geboren op 8 maart 1892. In 1911 trad Flora Gompers in dienst van Hirsch, waar zij verantwoordelijk was voor de tassen, handschoenen en sjaaltjes. Op 21 augustus 1919 trouwde Flora Gompers met sigarenmaker Herman Baggers, die op 22 oktober 1942 in Auschwitz werd vermoord. Flora Baggers-Gompers overleefde de Tweede Wereldoorlog.

Theodora Benning en Willemijntje Eijnikel
Links: Theodora Bennig. Rechts: Willemijntje Eijnikel. Collectie Atelier J. Merkelbach.

 

Theodora Benning

Theodora Benning werd geboren in Delft op 12 december 1897. Vanaf 1930 was zij winkeljuffrouw bij Hirsch, waar zij in 1955 haar vijfentwintigjarig jubileum vierde.

Willemijntje Jacoba Eijnikel 

Willemijntje Eijnikel kwam op 7 juni 1878 in Amsterdam ter wereld. Vanaf 1900 werkte zij als naaister bij Hirsch. In 1925 vierde zij daar haar vijfentwintigjarig jubileum.

Marie van Gemert
Links: Marie van Gemert. Rechts: Jubileum Marie van Gemert bij Hirsch in 1916. Collectie Atelier J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

 

Marie van Gemert

Marie van Gemert werd op 20 maart 1846 in ’s Hertogenbosch geboren. Vanaf 1890 was zij winkeljuffrouw bij Hirsch. Van haar vijfentwintigjarig jubileum in 1916 is een foto bewaard gebleven, waarop Van Gemert te zien is achter een lessenaar. Naast haar staan twee mannen, waarvan een helaas voor mij tot nu toe onbekend is. De andere man, met bril en sik, is Andreas Vogels, die sinds 1902 inspecteur was bij Hirsch. Marie van Gemert stierf op 10 december 1931.

Wilhelmina Lamberta Heshusius en Bertha Jacobsberg
Links: Wilhelmina Lamberta Heshusius. Rechts: Bertha Jacobsberg. Collectie Atelier J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

 

Wilhelmina Lamberta Heshusius 

Wilhelmina Heshusius werd op 5 april 1877 geboren in Amsterdam. Vanaf 1895 werkte zij als naaister bij Hirsch, waar zij in 1920 haar vijfentwintig jarig jubileum vierde. In 1933 ging zij met pensioen bij Hirsch.

Bertha Jacobsberg

Bertha Jacobsberg kwam op 15 januari 1882 in Bielefeld (Duitsland) ter wereld als dochter van Jacob Jacobsberg en Helena Sichel. Volgens het vreemdelinenregister kwam Jacobsberg in 1910 naar Amsterdam, waar zij gouvernante werd bij de familie van Sylvain Kahn, een van de oprichters van Hirsch. In 1924 vertrok zij naar Timisoara in Roemenië.

Hanna Jordens-Muys en Johanna Keulemans-van der Poll
Links: Hanna Jordens-Muys. Rechts: Johanna Keulemans-van der Poll. Collectie Atelier J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

 

Hanna Jordens-Muijs

Hanna Jordens-Muijs was de dochter van diamantslijper Mozes Muijs en Mina Luteraan. Zij werd geboren in Amsterdam op 17 september 1891. Vanaf februari 1913 werkte Muijs bij Hirsch als coupeuse en kostuumnaaister. Op 6 april 1932 trouwde zij met de Nederlandse beeldhouwer, schilder en docent Barend Jordens.

Johanna Magdalena Keulemans-van der Poll

Johanna van der Poll werd op 29 september 1900 geboren als dochter van Johannes Herman Nicolaas van der Poll, die werkzaam was in een boekdrukkerij, en Anna Helena Gelauff. Vanaf 1927 werkte Van der Poll bij Hirsch, waar zij winkelchef was. Een jaar later, op 2 mei 1928, trouwde zij met de waarschijnlijk niet bij Hirsch werkzame etaleur Gijsbert Leender Keulemans. Op 14 oktober 1939 werd dit huwelijk ontbonden. Op 21 december 1956 trouwde Van der Poll in Hilversum met de uit Zuid-Scharwoude afkomstige Arie Zwart. Na dit huwelijk vertrok zij in januari 1957 naar Hilversum.

Monica Lina en Anna Catharina Lubbert
Links: Monica Lina. Rechts: Anna Catharina Lubbert. Collectie Atelier J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

 

Monica Lina

Monica Lina werd op 19 juni 1876 in Amsterdam geboren. Vanaf 1901 was zij verkoopster bij Hirsch, waar zij in 1926 haar vijfentwintigjarig jubileum vierde.

Anna Catharina Lubbert

Anna Catharina Lubbert zag op 29 mei 1893 het levenslicht in Amsterdam. In 1912 trad zij in dienst bij Hirsch, maar haar functie is onbekend.

Rensina Scholten en Hermina Visscher
Links: Rensina Scholten. Rechts: Hermina Visscher. Collectie Atelier J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

 

Rensina Johanna Gerardina Scholten

Rensina Scholten werd op 4 mei 1895 geboren in Amsterdam. Vanaf 1913 werkte zij als naaister bij Hirsch.

Hermina Berdina Visscher (Amsterdam, 10 juni 1890), naaister. 

Hermina Visscher kwam op 10 juni 1890 in Amsterdam ter wereld. In 1902 trad zij in dienst van Hirsch, waar zij werkte als naaister.

Lina Weinberg en Margaretha Zwier
Links: Lina Weinberg. Rechts: Margaretha Zwier. Collectie Atelier J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

 

Lina Weinberg

Lina Weinberg zag op 7 februari 1881 het levenslicht in Treysa (Duitsland). In 1897 kwam zij op zestienjarige leeftijd naar Amsterdam, waar zij als modiste bij Hirsch ging werken. Zij werkte tot haar pensioen op 1 april 1924 bij het modehuis op het Leidseplein. Na haar pensioen keerde Weinberg terug naar Duitsland, waar zij in 1926 stierf.

Margaretha Johanna Zwier

Margaretha Johanna Zwier werd op 26 november 1896 in Amsterdam geboren als dochter van koetsier Hendrik Karel Zwier en Geertruida Johanna Engelbarts. Vanaf 1905 werkte zij bij Hirsch. Wat haar functie was is niet bekend.

Heeft u meer informatie over één van bovenstaande vrouwen? Laat het mij dan weten door te reageren op deze blogpost, via het contactformulier op de website, e-mail of telefoonnummer 06-24728562. Ik hoor graag van u.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.

Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’

De foto’s bij deze blogpost zijn gemaakt door de in het Hirschgebouw gevestigde fotograaf Merkelbach en zijn afkomstig uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam.

Share