Het is vandaag internationale vrouwendag. Dit heugelijke feit grijp ik graag aan om de vrouwen bij Hirsch eens extra in het zonnetje te zetten. Want hoewel de dagelijkse leiding van het modehuis in mannelijke handen was, was Hirsch toch wel een beetje een vrouwenbolwerk. Al eerder schreef ik over Soppa Kalker-Kahn, de dochter van oprichter Sylvain Kahn die later directielid werd. Ook schreef ik al eens over mannequin Aletta (Letty) van Wijk. Maar vrouwen speelden ook een belangrijke rol in de verkoop en bij de vervaardiging van kleding.
In deze blogpost geef ik een aantal van de vrouwelijke werknemers van Hirsch een gezicht, zodat zij niet verdwijnen in de donkere krochten van het verleden. Helaas heb ik tot nu toe niet over alle vrouwen die ik in deze blogpost noem evenveel informatie terug kunnen vinden. Wanneer ik in de toekomst meer informatie vind over deze en andere vrouwelijke werknemers van Hirsch zal ik deze blogpost updaten.
Esther Agtsteribbe
Esther Agtsteribbe werd op 14 januari 1888 in Amsterdam geboren als dertiende kind van winkelier en diamantslijper Abraham Salomon Agtsteribbe en Sara Coster. Op 15 mei 1919 trad zij als verkoopster in dienst bij Hirsch, waar zij in 1949 haar dertigjarig jubileum vierde.
Flora Baggers-Gompers
Flora Baggers-Gompers was de dochter van diamantslijper Emanuel Gompers en winkelierster Sara Schoontje Parser. Zij werd geboren op 8 maart 1892. In 1911 trad Flora Gompers in dienst van Hirsch, waar zij verantwoordelijk was voor de tassen, handschoenen en sjaaltjes. Op 21 augustus 1919 trouwde Flora Gompers met sigarenmaker Herman Baggers, die op 22 oktober 1942 in Auschwitz werd vermoord. Flora Baggers-Gompers overleefde de Tweede Wereldoorlog.
Theodora Benning
Theodora Benning werd geboren in Delft op 12 december 1897. Vanaf 1930 was zij winkeljuffrouw bij Hirsch, waar zij in 1955 haar vijfentwintigjarig jubileum vierde.
Willemijntje Jacoba Eijnikel
Willemijntje Eijnikel kwam op 7 juni 1878 in Amsterdam ter wereld. Vanaf 1900 werkte zij als naaister bij Hirsch. In 1925 vierde zij daar haar vijfentwintigjarig jubileum.
Marie van Gemert
Marie van Gemert werd op 20 maart 1846 in ’s Hertogenbosch geboren. Vanaf 1890 was zij winkeljuffrouw bij Hirsch. Van haar vijfentwintigjarig jubileum in 1916 is een foto bewaard gebleven, waarop Van Gemert te zien is achter een lessenaar. Naast haar staan twee mannen, waarvan een helaas voor mij tot nu toe onbekend is. De andere man, met bril en sik, is Andreas Vogels, die sinds 1902 inspecteur was bij Hirsch. Marie van Gemert stierf op 10 december 1931.
Wilhelmina Lamberta Heshusius
Wilhelmina Heshusius werd op 5 april 1877 geboren in Amsterdam. Vanaf 1895 werkte zij als naaister bij Hirsch, waar zij in 1920 haar vijfentwintig jarig jubileum vierde. In 1933 ging zij met pensioen bij Hirsch.
Bertha Jacobsberg
Bertha Jacobsberg kwam op 15 januari 1882 in Bielefeld (Duitsland) ter wereld als dochter van Jacob Jacobsberg en Helena Sichel. Volgens het vreemdelinenregister kwam Jacobsberg in 1910 naar Amsterdam, waar zij gouvernante werd bij de familie van Sylvain Kahn, een van de oprichters van Hirsch. In 1924 vertrok zij naar Timisoara in Roemenië.
Hanna Jordens-Muijs
Hanna Jordens-Muijs was de dochter van diamantslijper Mozes Muijs en Mina Luteraan. Zij werd geboren in Amsterdam op 17 september 1891. Vanaf februari 1913 werkte Muijs bij Hirsch als coupeuse en kostuumnaaister. Op 6 april 1932 trouwde zij met de Nederlandse beeldhouwer, schilder en docent Barend Jordens.
Johanna Magdalena Keulemans-van der Poll
Johanna van der Poll werd op 29 september 1900 geboren als dochter van Johannes Herman Nicolaas van der Poll, die werkzaam was in een boekdrukkerij, en Anna Helena Gelauff. Vanaf 1927 werkte Van der Poll bij Hirsch, waar zij winkelchef was. Een jaar later, op 2 mei 1928, trouwde zij met de waarschijnlijk niet bij Hirsch werkzame etaleur Gijsbert Leender Keulemans. Op 14 oktober 1939 werd dit huwelijk ontbonden. Op 21 december 1956 trouwde Van der Poll in Hilversum met de uit Zuid-Scharwoude afkomstige Arie Zwart. Na dit huwelijk vertrok zij in januari 1957 naar Hilversum.
Monica Lina
Monica Lina werd op 19 juni 1876 in Amsterdam geboren. Vanaf 1901 was zij verkoopster bij Hirsch, waar zij in 1926 haar vijfentwintigjarig jubileum vierde.
Anna Catharina Lubbert
Anna Catharina Lubbert zag op 29 mei 1893 het levenslicht in Amsterdam. In 1912 trad zij in dienst bij Hirsch, maar haar functie is onbekend.
Rensina Johanna Gerardina Scholten
Rensina Scholten werd op 4 mei 1895 geboren in Amsterdam. Vanaf 1913 werkte zij als naaister bij Hirsch.
Hermina Berdina Visscher (Amsterdam, 10 juni 1890), naaister.
Hermina Visscher kwam op 10 juni 1890 in Amsterdam ter wereld. In 1902 trad zij in dienst van Hirsch, waar zij werkte als naaister.
Lina Weinberg
Lina Weinberg zag op 7 februari 1881 het levenslicht in Treysa (Duitsland). In 1897 kwam zij op zestienjarige leeftijd naar Amsterdam, waar zij als modiste bij Hirsch ging werken. Zij werkte tot haar pensioen op 1 april 1924 bij het modehuis op het Leidseplein. Na haar pensioen keerde Weinberg terug naar Duitsland, waar zij in 1926 stierf.
Margaretha Johanna Zwier
Margaretha Johanna Zwier werd op 26 november 1896 in Amsterdam geboren als dochter van koetsier Hendrik Karel Zwier en Geertruida Johanna Engelbarts. Vanaf 1905 werkte zij bij Hirsch. Wat haar functie was is niet bekend.
Heeft u meer informatie over één van bovenstaande vrouwen? Laat het mij dan weten door te reageren op deze blogpost, via het contactformulier op de website, e-mail of telefoonnummer 06-24728562. Ik hoor graag van u.
Meer weten?
Wil je meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.
Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’De foto’s bij deze blogpost zijn gemaakt door de in het Hirschgebouw gevestigde fotograaf Merkelbach en zijn afkomstig uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam.
Beste Femke Knoop,
Nav een onderzoek naar de familieleden van een vriendin van me kwam ik via een foto op je prachtige website terecht. Nu blijkt dat de in de beeldbank m.n. het Merkelbach archief er een onduidelijk is mbt de 3 foto’s van Esther Agtsteribbe 14-1-1888.
Ik onderzoek de familie van Maria Agstteribbe 25-7-1898 – 23-5-1987 en als deze naam wordt gezocht in het Merkelbacharchief verschijnt er een derde foto uit dezelfde serie ook gemaakt in 1949. Deze vrouw was gehuwd met Elkan Arnold. Zij was cellist en is overleden in New York maar heeft in ons land familie achtergelaten.
Het Merkelbacharchief heeft waarschijnlijk weinig nagelaten met welke persoon we nu werkelijk van doe hebben.
Mijn vraag is dan ook over welke gegevens je beschikt om met zekerheid vast te stellen wie nu op die 3 foto’s staat?
Voor alle duidelijkheid, de naam Agstteribbe of Agtsteribbe lijken sterk op elkaar maar betreffen twee verschillende families of takken van eenzelfde familie waarbij de naam in de loop van de tijd is ‘verschreven’.
Zo nodig kan ik wat aanvullend beeld materiaal toesturen.
Hartelijke groet,
Kees Boas
Geachte meneer Boas,
Hartelijk dank voor uw reactie. Het is inderdaad verwarrend dat bij de derde foto in de serie in de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam de naam van Maria Agstteribbe staat vermeld. Dat het niet om Maria Agstteribbe, maar om Esther Agtsteribbe gaat weet ik echter zeker, doordat ik de foto ben tegengekomen in personeelsboeken van Hirsch & Cie Amsterdam. In deze boeken vermeldde het modehuis de personeelsleden die hun dienstjubilea bij Hirsch vierden. In 1949 vierde E. Agtsteribbe haar 30-jarig jubileum, vandaar dat zij werd geportretteerd door atelier Merkelbach. De personeelsboeken bevinden zich helaas niet in een openbare collectie, maar zijn privébezit.