Wanneer ik schrijf dat kleding meer is dan een stoffen omhulsel van het lichaam, trap ik vast een open deur in. Met kleding kun je laten zien wie je bent of wie je wilt zijn, je kunt ermee opgaan in de massa of je juist van de groep onderscheiden en je kunt er je politieke opvattingen mee uitdragen. Kortom, met mode kun je een statement maken. Dat gegeven vormt het uitgangspunt van de tentoonstelling Fashion Statements, die nog tot en met 8 september 2019 te zien is in het Amsterdam Museum.

Bas Kosters en robe à la Française

Dialoog tussen heden en verleden

De tentoonstelling toont werk van zes hedendaagse ontwerpers – Ninamounah, Patta, Marga Weimans, Bas Kosters, Karim Adduchi en Art Comes First – naast en tegenover historische kledingstukken uit de modecollectie van het Amsterdam Museum. Zij reflecteren als het ware op thema’s als lichaamsvormen, uitbundigheid, volume, zwart, schoenen en heupen in de mode(geschiedenis). Daarmee ontstaat een interessante dialoog tussen heden en verleden, en wordt zichtbaar wat er in de loop der eeuwen is veranderd en wat juist gelijk bleef.

Zo wordt duidelijk dat Bas Kosters’ vrolijke patchworkkleding past in een traditie van het vermaken van kleding, die bovendien erg duurzaam is. De nadruk op de heupen die we in de ontwerpen van Karim Adduchi terugzien is ook niet nieuw – de robes à la Française en à l’Anglaise uit de achttiende eeuw hadden eveneens enorme heupstukken. En schoenen mogen tegenwoordig collector’s items zijn, uit de collectie van Sophia Lopez Suasso blijkt dat zij dat ook al waren in de negentiende eeuw.

Schoenen uit de collectie van Sophia Lopez Suasso
Karim Adduchi en Robe à la Française

Kolonialisme en slavernij

Verschillen tussen vroeger en nu zijn er ook. Zo was het in vroeger tijden gebruikelijk om een zwangerschap te verhullen en het lichaam sterk in te snoeren, wat slecht was voor zowel moeder als kind. Ninamounah maakt zwangerschap juist zichtbaar. Zij ontwierp een pak waarin vrouwen er zwanger uitzien, terwijl zij dat niet zijn.

De jurken van Marga Weimans zijn net zo volumineus als hoepelrokken uit de negentiende eeuw, maar zij zijn meer dan dat. De zwarte stof en zilveren tranen verwijzen naar de keerzijde van de mode-industrie. De sitsen stoffen van de kledingstukken die tentoongesteld zijn naast het werk van Weimans waren een product van kolonialisme en slavernij. Dit biedt een nieuw perspectief op de sitsen.

Marga Weimans - Fashion Statements - Amsterdam Museum

Reflectie en actualiteit

Door de keuze om het werk van hedendaagse ontwerpers tegenover en naast historische kledingstukken te plaatsen is er ruimte voor reflectie in Fashion Statements. Actuele onderwerpen als duurzaamheid, lichaamsvormen, kolonialisme en slavernij komen aan de orde. Zij laten de bezoeker nadenken over de eigen omgang met kleding. Daardoor is de tentoonstelling meer dan slechts een parade van mooie kleding. Ik had alleen nog wel iets meer hedendaagse ontwerpen willen zien.

Share