Haute Histoire - Reizende Reporter - Maand van de Geschiedenis

Leuk nieuws! In oktober ben ik namelijk Reizende Reporter tijdens de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Zij/Hij, wat natuurlijk perfect aansluit bij mijn voorliefde voor mode- en gendergeschiedenis. Vrouwen hebben altijd ongeveer de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch lag de focus in de geschiedschrijving lange tijd op de rol van mannen in het verleden, omdat mannen een publieke functie vervulden terwijl de meeste vrouwen daartoe niet de kans kregen. Daardoor is een groot deel van het verleden een blinde vlek voor ons. Hoe kunnen we de wereld om ons heen begrijpen, wanneer wij een groot deel van het verleden niet kennen? Hoe zijn genderverschillen historisch gevormd?

Alternatieve visies op bestaande verhalen

Met dit thema sluit de Maand van de Geschiedenis aan bij actuele (en soms controversiële) onderwerpen als #metoo en 100 jaar vrouwenkiesrecht. De Maand van de Geschiedenis gaat op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. “Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden,” zo is te lezen op de website van de Maand van de Geschiedenis. Daarnaast wordt duidelijk dat actuele onderwerpen ook in het verleden al in meer of mindere mate een issue waren. De scheiding der seksen was ook toen al niet zo rigide als vaak wordt gedacht.

Inspiratie opdoen?

Als reizende reporter ga ik vooral verslag doen van activiteiten die plaatsvinden in Noord-Nederland. Houd de website van de Maand van de Geschiedenis en mijn social mediakanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van de evenementen waar ik naar toe ga. Alvast inspiratie opdoen? Kijk dan even op de website van de Maand van de Geschiedenis. Daar tip ik een aantal evenementen waar ik naar uitkijk, waaronder bier brouwen voor vrouwen in het Hunebedcentrum en een criminele pubquiz in het Nationaal Gevangenismuseum. Ik heb er nu al heel veel zin in, jij ook?

Share