Op deze dag, maar dan 117 jaar geleden – in 1900 dus – werd Aletta Wilhelmina (Letty) van Wijk in Meppel geboren. Zij was de dochter van koperslager Peter van Wijk en zijn vrouw Johanna Geertruida van Wijk-Wessels, ‘zonder beroep’. Toen Letty vier jaar was verhuisde het gezin Van Wijk naar Amsterdam. Daar werd Letty van Wijk rond haar twintigste ‘ontdekt’ als mannequin.
In 1920 dook zij voor het eerst op in een catalogus van Hirsch, waarvoor zij werd gefotografeerd door Jacob Merkelbach. Met een winters landschap op de achtergrond en geflankeerd door twee andere mannequins toonde zij een gebreid vest, een muts, een plooirok en bandschoenen met een hak. In deze degelijke kleren kwam haar elegantie niet geheel tot zijn recht.
Meer elegantie
Anders was dat in de serie foto’s die Merkelbach in 1924 van Letty van Wijk maakte, waarop hij haar vooral ten halve lijve portretteerde. Van Wijk droeg op deze foto’s kleding, gemaakt van luxueus bont en andere delicate materialen. Merkelbach wist de stoffen in al hun glanzende glorie prachtig weer te geven. Toch leek het model op deze foto’s haast belangrijker dan de kleding die zij droeg, doordat Merkelbach zijn model dichter naderde dan gebruikelijk bij modefotografie. De grens tussen mode- en portretfotografie leek dan ook bijna te vervagen.
Naast de serie foto’s in 1924 poseerde Van Wijk ook voor een driekleurendruk (foto rechtsonder) en voor een foto met de titel ‘Kleinood’ (foto boven), die Merkelbach in 1927 naar de International Exhibition of Pictorial Photography in Vancouver zond.
In februari 1928 trouwde Letty van Wijk met Albert van Lier, die samen met Herman van Tholen een succesvol cabaretduo vormde. Toen Tholen en Van Lier in november 1928 op tournee naar Nederlands-Indië gingen, gingen hun echtgenotes mee. Een foto in het Rotterdamsch Nieuwsblad toonde het feestelijk afscheid op het Centraal Station in Amsterdam. In 1935 eindigde het huwelijk tussen Van Lier en Van Wijk in een scheiding. Letty van Wijk ging daarna opnieuw aan de slag bij Hirsch, zo blijkt uit de gegevens op haar gezinskaart. Later werd zij lerares gezichtsverzorging. Zij ging wonen aan de Ceintuurbaan, boven het huis van haar ouders. Letty van Wijk stierf in 1993 te Amsterdam.
Meer weten?
Wilt u meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.
Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’
De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door atelier J. Merkelbach en zijn afkomstig uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam.