Wie mij volgt op Twitter en Facebook had het misschien al gezien. Een tijdje terug kocht een trouwe volger een rekening van Hirsch op het Waterlooplein en stuurde die naar mij op. Wat een fantastisch cadeau, en ik was niet eens jarig! Woorden schieten tekort om mijn dankbaarheid uit te drukken, zo blij was ik.

Eerder had ik al wel rekeningen van Hirsch & Cie Bruxelles gevonden, en in de archieven had ik rekeningen van Hirsch in Amsterdam aangetroffen. Op Marktplaats of bij antiquairs had ik echter nog geen rekening van het Amsterdamse modehuis gevonden. Daarom vind ik deze rekening des te mooier.

een rekening van Hirsch & Cie Amsterdam

Nederlandse Handelsmaatschappij

De rekening stond op naam van ene mevrouw Dames-Visser, die woonachtig was op de Jan Luykenstraat 48 in Amsterdam. Het bleek te gaan om Antonia Theodora Hubertina Neuman, die op 17 januari 1861 geboren was in Keulen. Net als veel andere klanten van Hirsch was zij getrouwd met een rijke koopman. Haar echtgenoot Martin Dames Visser, met wie zij op 4 juli 1901 in Keulen trouwde, was op 13 mei 1848 geboren als Martin Dames. In 1896 kreeg hij toestemming de meisjesnaam van zijn moeder aan zijn achternaam toe te voegen. Dames Visser reisde in de jaren 1890 meerdere keren naar Nederlands-Indië en was in 1900 betrokken bij de oprichting van de Nieuwe Asahantabakmaatschappij. Ook was hij lid van de Factorij van de Nederlandse Handelsmaatschappij, zo bleek uit de rouwadvertentie die na zijn dood in 1922 in de Nieuwe Rotterdamsche Courant werd geplaatst.

‘Retour: 1 witte robe’

De rekening die mevrouw Dames Visser van Hirsch ontving is gedateerd in april 1927. Een maand eerder had zij drie aankopen gedaan bij het modehuis. Op 3 maart 1927 schafte zij er ‘1 robe’ ter waarde van f 19,50 en ‘1 witte robe’ voor f 12,50 aan. Het is verleidelijk te denken dat deze bedoeld waren om te dragen tijdens het huwelijk van haar dochter Anna Catharina Frederika, die op 22 maart 1927 trouwde met Tom Kruijff. Helaas beschik ik over te weinig bronnen en weet ik te weinig over het overige consumptiegedrag om die hypothese te bevestigen.

Na het huwelijk van haar dochter kocht mevrouw Dames Visser op 25 maart nog een ‘voile robe’ voor 19,50 bij Hirsch. De witte robe voldeed kennelijk niet en werd retour gezonden. Dit lijkt erop te wijzen dat Dames Visser de kleding wellicht per postorder had besteld of op zicht had laten zenden.

Mevrouw Dames Visser is één van de weinige klanten van Hirsch die ik tot nu toe terug heb kunnen vinden. Weliswaar bespreek ik de clientèle in mijn nog te verschijnen boek over het modehuis, maar er is altijd nog meer onderzoek mogelijk. De klanten en hun consumptiegedrag verdienen dat in mijn ogen ook. Wat betekende winkelen voor hen en wat motiveerde en stimuleerde hen om aankopen te doen? Waar winkelden klanten van Hirsch nog meer? Deze rekening inspireert mij om nog verder te grasduinen in familiearchieven en egodocumenten, om antwoorden te vinden op die vragen.

Ik hoor graag van u

Mocht u nu ook eens een rekening of andere objecten van Hirsch tegenkomen, laat het mij dan vooral weten via het contactformulier op de site, e-mail of telefoonnummer 06-24728562. Ik hoor graag van u! Ik word ontzettend blij van een rekening als deze, maar ook van verhalen van en over mensen die bij Hirsch werkten of klant waren bij het modehuis.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.

Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’
Share