Bertha Spinosa Cattela-Raap, Yvonne Lakmaker-Akker, Heintje Leger, Elisabeth van Frank, Marie van Gemert, Esther Agtsteribbe, Flora Baggers-Gompers, Bertha Jacobsberg, Hanna Jordens-Muijs, Monica Lina. Het zijn namen van vrouwelijke werknemers van Hirsch, wiens portretten en verhalen ik de afgelopen maanden deelde op mijn blog. Daarna begon ik hun foto’s met een korte beschrijving erbij ook te delen op sociale media. Ik deed dat omdat ik wil laten zien wie de mensen achter het modehuis Hirsch waren.

Niet alleen de oprichters, maar zeker ook de medewerkers waren van belang voor het succes van het bedrijf. De naaisters maakten de kledingstukken, de verkopers zorgden dat deze producten vervolgens werden verkocht. Waar zou Hirsch zijn geweest zonder hen?

Gezichten van Hirsch

Slachtoffers van de Holocaust

Ik deelde ook foto’s van voormalige werknemers die slachtoffer waren geworden van de Holocaust. Het waren vooral deze foto’s die reacties opleverden. “Zet er ook een Engels bijschrift bij”, schreef iemand. “Mensen moeten dit verhaal kennen.” Het zette mij aan het denken. Ik plaatste inderdaad Engelse bijschriften bij de foto’s op Instagram, maar ik wilde meer doen om de voormalige werknemers onder de aandacht van het publiek te brengen.

Zo kwam ik op het idee om een hashtag te verbinden aan de foto’s, zodat de portretten makkelijker vindbaar worden op internet. Door middel van de hashtag #GezichtenvanHirsch kunt u nu de voormalige werknemers gemakkelijk vinden op Twitter, Facebook en Instagram. Het komende jaar ga ik het aantal portretten verder uitbreiden, zodat steeds meer voormalige personeelsleden van Hirsch weer zichtbaar worden.

Doe ook mee

Ik nodig u, als lezer van mijn blog, uit om ook mee te doen. Mocht u iemand kennen die bij Hirsch heeft gewerkt, deel dan een foto op social media met het verhaal en de hashtag #GezichtenvanHirsch. Zo draagt u bij aan meer kennis over (het personeel van) Hirsch en helpt u mee om de voormalige werknemers uit de vergetelheid te halen en hen weer een gezicht te geven.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.

Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’

 

De foto’s bij deze blogpost zijn gemaakt door de in het Hirschgebouw gevestigde fotograaf Merkelbach en zijn afkomstig uit de collectie van het Stadsarchief Amsterdam.

Share