Na de bruidsjurk van Anna van Reenen-van Reenen en de dozen van mevrouw Brusse-Urtebise is er opnieuw een kledingstuk van Hirsch te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam. In de tentoonstelling Catwalk, waarin het Rijksmuseum een overzicht geeft van de eigen modecollectie, is een tweedelige japon van zijde en fluweel met schapenboutmouwen en geappliceerd borduurwerk uit ca. 1893 te zien.

Zo op het eerste gezicht lijkt de japon op een mantelpak, bestaande uit een jasje met blouse en rok, maar niets is minder waar – de ‘blouse’ is namelijk slechts een los frontje. Wat vooral opvalt zijn de grote kopmouwen, ook wel schapenboutmouwen genoemd, en het rijke geappliceerde bloemenborduursel, dat sterk contrasteert met de donkere ondergrond. Pas daarna vallen de lange sleep met de ingeweven bloemenmotieven, de queue de Paris of tournure aan de achterzijde en het slanke lijfje, dat is verstevigd door middel van vele baleinen om de vorm te behouden, op.

De japon is typerend voor de mode aan het einde van de negentiende eeuw, waarin vrouwenkleding sterk beïnvloed werd door het kostuum van de man. Het mantelpak was geïnspireerd op het kostuum van de man en de kopmouwen moesten de schouders breder (en dus mannelijker) doen lijken. De taille werd extreem ingesnoerd, zodat de schouders en billen nog extra werden benadrukt.

Stelt u zich eens voor hoe het moet zijn geweest om als vrouw te moeten bewegen in een dergelijke japon. Het lijfje dwong de draagster rechtop te staan en ook de rok en sleep zullen haar niet veel bewegingsvrijheid hebben gegeven, waardoor zij niet anders kon dan elegant voortschrijden. En ook zitten vergde enige behendigheid met zo’n queue de Paris op het achterste. Dat neemt echter niet weg dat een dergelijke japon prachtig is om te zien, zeker in het echt. Foto’s doen geen recht aan de rijke borduursels en mooie stof. Neem dan ook vooral een kijkje in het Rijksmuseum.

Meer foto’s vindt u op mijn Facebookpagina.

Hirsch @ tentoonstelling Catwalk, Rijksmuseum Amsterdam (2)

Meer weten?

Wil je meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.

Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’

Share