Dat de temperamentvolle Louise van Loon-Borski (1832-1893), de schatrijke kleindochter van de beroemde weduwe Borski, zich graag omringde met pracht en praal is bekend. Zij bewoog zich in de kringen van de internationale jetset en verbleef het liefst in Duitse kuuroorden en Zuid-Europese badplaatsen. Een dergelijke lifestyle vereiste een garderobe die minstens net zo luxe en imponerend was. Dat de enige avondjapon die van haar wordt bewaard in Museum van Loon wordt toegeschreven aan Maison Worth is dan ook niet zo verwonderlijk. Worth was immers één van de belangrijkste couturiers aan het einde van de negentiende eeuw, en kon onder andere de Franse keizerin Eugénie tot zijn klanten rekenen.

Dior @ Mode bij Van Loon Ordekostuum @ Mode bij Van Loon

Dat de appel niet ver van de boom valt is te zien in de tentoonstelling ‘Mode bij Van Loon’ in Museum Van Loon in Amsterdam, waarin naast de japon van Louise van Loon-Borski ook kledingstukken en accessoires van haar dochter Olga, schoondochter Thora en andere leden van de familie Van Loon zijn te bewonderen. Stijl lijkt de familie te zijn aangeboren, getuige de rijk geornamenteerde japonnen, fraaie borduursels en subtiele stoffen. De jurken van Dior en Yves Saint Laurent, gedragen door respectievelijk Yvonne Den Beer Poortugael-van Loon en Ghislaine van Loon-de Vallois, zijn prachtig, maar de meest bijzondere kledingstukken zijn in mijn ogen toch de galajapon die Thora van Loon-Egidius in 1901 tijdens de huwelijksvoltrekking van koningin Wilhelmina en prins Hendrik droeg en de blauwe japon van Frans Molenaar, die Martine van Loon-Labouchere in 2013 voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander liet maken.

Yves Saint Laurent @ Mode bij Van Loon

Was de familie Van Loon ook klant bij Hirsch? Dat vroeg ik mij al lange tijd af, en dankzij de tentoonstelling ‘Mode bij Van Loon’ heb ik eindelijk antwoord op die vraag. Hoewel er geen kledingstuk van Hirsch te bewonderen is in de tentoonstelling, maar uit de bijbehorende catalogus blijkt dat in ieder geval één lid van de familie klant was bij het modehuis. Een afgebeelde rekening toont dat Olga van Eeghen-van Loon in 1894 voor 289,55 (€ 3 894.32 in 2015) aan stoffen en nouveautés kocht bij Hirsch.* En de andere familieleden? Zouden zij ook klant bij Hirsch zijn geweest? Ik ga het verder onderzoeken, want deze ene rekening smaakt naar meer.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.

Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’

 

* Wendy van Lith, Valentine Rijsterborgh en Rosalie Sloof, Mode bij Van Loon (z.p. 2016)

Share