Astrakan bontjasje van Hirsch & Cie Amsterdam

Na het succes van de jurk van Hirsch tijdens mijn lezing/workshop voor de Summer School ‘things that matter 3’ heb ik besloten zelf kleding te gaan verzamelen. En daar heb ik jullie hulp bij nodig!

Het belang van kleding voor mijn onderzoek

Zoals jullie inmiddels hopelijk allemaal weten doe ik momenteel onderzoek naar het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie, dat haute couture en modeshows in Nederland introduceerde. De kledingstukken die Hirsch produceerde en verkocht spelen een belangrijke rol in mijn onderzoek.

Ten eerste waren de kledingstukken bepalend voor de identiteit van het bedrijf. Zij geven een indicatie van de kwaliteit die Hirsch voor ogen had, de beoogde clientèle en de vaardigheden van de naaisters. Niets geeft een beter idee van de kwaliteit van het modehuis dan de prachtige stoffen waarvan de kledingstukken gemaakt werden. Daarnaast vormen de kledingstukken een aanvulling op de weinige andere bronnen die van Hirsch bewaard zijn gebleven. Een bedrijfsarchief is namelijk niet bewaard.

Hoewel Hirsch 94 jaar heeft bestaan, van 1882 tot en met 1976, heb ik tot nu toe slechts 91 kledingstukken terug kunnen vinden. Ik ben er echter van overtuigd dat er nog meer stukken moeten zijn, aangezien ik meerdere verhalen heb gehoord van mensen die kleding van Hirsch in vintage- of kringloopwinkels hebben gekocht. Zelfs bij Mamamini in Groningen zijn kledingstukken van Hirsch te vinden!

Hulp gevraagd!

Eerder heb ik het ook al eens gevraagd, maar ik probeer het gewoon nogmaals. Graag zou ik jullie hulp in willen schakelen om meer kledingstukken te kunnen traceren, zodat ik een eigen collectie kan opbouwen. Het geeft mij de kans de kledingstukken van de vergetelheid te redden. Daarnaast zou ik goed onderzoek naar de nog onbekende stukken kunnen doen. Tenslotte zou ik de stukken kunnen gebruiken om mijn lezingen en workshops te verlevendigen. Dat het gebruik van echte kledingstukken in plaats van foto’s van toegevoegde waarde is bleek immers al tijdens de lezing/workshop voor de Summer School.

Hebben jullie zelf toevallig kledingstukken van Hirsch in de kast of zolder hangen? Of kennen jullie iemand die zo’n kledingstuk heeft? En zou ik dat, eventueel tegen betaling, over kunnen nemen? Laat het mij dan weten. Ik ben te bereiken via de mail: info@hautehistoire.nl of via telefoon: 06-24728562. Tips worden beloond met een fles wijn, bonbons of een boekenbon.

Kennen jullie niemand die kledingstukken van Hirsch in de kast heeft? Wellicht kennen jullie iemand die weer iemand anders kent. Ik zou het zeer waarderen wanneer jullie dit bericht willen delen met jullie netwerk. Wie weet wat de ‘kracht van social media’ kan opleveren?

Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.

Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’

PS: kledingstukken van andere Nederlandse modehuizen of ontwerpers zijn ook welkom, maar de prioriteit ligt momenteel bij kledingstukken van Hirsch.

Share