Vorige week gaf ik een lezing bij de Groninger afdeling van de Internationale Lyceumclub. Die bestaat al sinds 1929 en stelt zichzelf ten doel om vrouwen met belangstelling voor kunst, wetenschap en maatschappelijk welzijn bijeen te brengen en bij te dragen aan goede onderlinge verstandhouding en vriendschap. Om dit doel te bereiken organiseert de club lezingen, lunches, diners, excursies, museumbezoek enzovoort.

Lezing Hirsch & Cie Amsterdam door Femke Knoop

Maar liefst anderhalf uur lang mocht ik praten over Hirsch & Cie Amsterdam. Blijer kun je mij bijna niet maken.

Ik begin mijn lezingen vaak met een interactief deel, door bijvoorbeeld te vragen wie Hirsch al kende voor de lezing en wie ook daadwerkelijk klant was bij het modehuis. Tot mijn grote vreugde staken vele aanwezigen bij de Lyceumclub hun hand op. Dat verraste mij, aangezien de lezing in Groningen – toch vrij ver van Amsterdam – plaatsvond. Voor veel aanwezigen die opgroeiden in het Noorden was winkelen bij Hirsch een uitje. Eén of twee keer per jaar gingen zij met hun moeders met de trein naar Amsterdam, om daar inkopen te doen bij Hirsch, Maison de Bonneterie en/of Gerzon.

Tijdens mijn lezing over Hirsch behandel ik de thema’s die in mijn boek aan de orde komen, zoals de oprichting, personeel, klanten, architectuur, producten en reclame. Afhankelijk van het publiek kan ik dieper ingaan op bijvoorbeeld mode, familiegeschiedenis of Joodse geschiedenis. Ook kan ik de lengte van de lezing naar wens van de organisatie aanpassen.

Er mag dan geen bedrijfsarchief van Hirsch bewaard zijn gebleven, beeldmateriaal is er gelukkig nog wel heel veel.

Foto’s van oprichters en directieleden, kleding, catalogi en interieur zijn fantastisch. Die laat ik dan ook volop zien in de PowerPointpresentatie bij mijn lezing. Mijn verhaal is echter wel zo geschreven, dat ik niet volledig afhankelijk ben van techniek. Hoe vaak komt het immers niet voor dat iets niet werkt bij een presentatie? Ook is niet altijd een scherm of beamer aanwezig in de zaal waar de lezing wordt georganiseerd. Het zou zonde zijn als een lezing daardoor niet door kan gaan of helemaal mislukt.

Behalve mijn goede humeur en de PowerPointpresentatie met mooie afbeeldingen neem ik tijdens lezingen ook altijd (een deel van) mijn verzameling mee. Ik leg de catalogi, advertenties, kledingstukken en ansichtkaarten op een centrale plek neer, zodat het publiek deze in de pauze of na afloop nog eens rustig en van dichtbij kan bekijken.

Over het algemeen krijg ik alleen maar positieve reacties op mijn lezingen. Ik blijf het bijzonder vinden om te merken dat mijn verhaal herinneringen oproept en verhalen losmaakt. Waar ik ook kom, er zijn altijd mensen die zelf winkelden bij Hirsch of die mensen kennen die er hebben gewerkt. Dat was dit keer niet anders. Zo was er een mevrouw die bevriend was met de dochter van een voormalige directeur. Zo kom ik ook steeds nieuwe dingen te weten en blijft het verhaal zich nog altijd verder ontwikkelen. Deze interactie geeft mij daarom energie en motivatie om nog veel meer lezingen te geven.

Wilt u ook een lezing over Hirsch & Cie Amsterdam organiseren? Neem dan contact met mij op via het contactformulier op de website of mail mij via info@hautehistoire.nl.

Share