Het is december, traditioneel de periode van het jaar om te reflecteren op het afgelopen jaar. Op tv is iedere week wel een jaaroverzicht te zien, en overal in het land worden verkiezingen georganiseerd voor de belangrijkste personen van afgelopen jaar. Buiten wordt het vroeg donker. Binnen maken we het gezellig met kaarsen en lichtjes.

Terugblik op 2019

Zelf keer ik ook naar binnen. Het liefst zou ik de hele maand december doorbrengen onder een dekentje met een boek op de bank, chocolademelk drinkend en nadenkend over 2019. Ook hier is het tijd om te reflecteren. Zowel persoonlijk als professioneel was het best een goed jaar:

  • Na de intensieve periode rondom de publicatie van mijn boek kwam ik eindelijk tot rust. Ik had weer tijd om dingen te doen waar ik blij van word, zoals tekenen, schilderen, sporten en musea bezoeken. Daardoor kwam ik afgelopen jaar langzaam maar zeker terug op mijn oude energieniveau.
Recensie Hirsch & Cie Amsterdam

  • Ik kreeg mailtjes van lezers, die schreven dat mijn boek hun meer inzicht gaf in hun eigen familiegeschiedenis en die hun eigen herinneringen aan Hirsch met mij deelden. Zo kreeg ik bijvoorbeeld weer nieuwe informatie over voormalige werknemers van Hirsch, onder wie Truitje van Dalen-Helmers.
Trouwfoto Truitje van Dalen-Helmers

Lezing Hirsch & Cie Amsterdam door Femke Knoop

  • Ik begon met een opleiding creatief schrijven aan de Schrijversacademie. Fictie schrijven vind ik moeilijk, omdat het voor mij als historicus heel gekunsteld voelt om verhalen te verzinnen. Ik leer er echter ook heel veel van, zoals het opbouwen van spanning en het beschrijven van details.
reizende reporter - criminele pubquiz - gevangenismuseum Veenhuizen

Historicus Femke Knoop over Bourtange in Europe from Above op National Geographic

  • Op persoonlijk gebied was er meer tijd voor vrienden en familie. Na meer dan tien jaar zag ik een oude vriend weer terug, en het was alsof wij elkaar nooit uit het oog waren verloren. Het belangrijkste was echter dat ik afgelopen jaar ben getrouwd met de liefde van mijn leven. Het was het perfecte excuus om een enorm feest te geven en als vanouds de hele avond te dansen. Ik kan het iedereen aanraden.

2020: op zoek naar een baan

En toch… Toch knaagt er iets aan mij. Ik ben namelijk al een poos op zoek naar een leuke parttime baan (16 – 32 uur) in de publieke of culturele sector. Ik nam een loopbaancoach in de arm, dronk koffie met diverse mensen en voerde een aantal sollicitatiegesprekken, maar vooralsnog leidde het tot niets. Dat is jammer, maar gelukkig heb ik veel positieve feedback gekregen. Mijn gesprekspartners zagen wel mijn capaciteiten, maar de keuze viel steeds op mensen met meer ervaring. Tja, dat is iets waar ik weinig aan kan doen. Ik heb dan ook alle hoop dat het in 2020 wel gaat lukken om die leuke baan te vinden.

Wil je me helpen? Ik ben op zoek naar een leuke parttime baan voor 16 tot 32 uur in de publieke of culturele sector. Dankzij mijn ervaring met het maken van tentoonstellingen, het schrijven van diverse soorten teksten, social media, museumeducatie, behoud en beheer van museumcollecties en het organiseren van evenementen heb ik geleerd om onderzoek te vertalen naar concrete producten, tentoonstellingen of teksten. Daarnaast heb ik een duidelijke visie ontwikkeld op het gebied van cultuur en musea, met name waar het gaat om inclusie, professionalisering en samenwerking. Ik weet mensen met elkaar te verbinden en heb gevoel voor maatschappelijke en politieke verhoudingen, met dank aan mijn werk als gemeenteraadslid. Functies die mij aanspreken zijn bijvoorbeeld junior conservator, projectmedewerker in een museum of bij de overheid, junior beleidsmedewerker, museumdocent, (web)redacteur of communicatiemedewerker.

Meer weten? Bekijk dan mijn curriculum vitae op LinkedIn. Heb jij de gouden tip voor mij of wil je eens een kop koffie met mij drinken om kennis te maken? Laat het mij dan weten via het contactformulier op de website of info@hautehistoire.nl, of bel: 06-24728562.

Voor nu wens ik jullie prettige feestdagen en een gelukkig en gezond 2020. Tot volgend jaar!

Share