Heb jij 18, 23 of 24 november de eerste aflevering van de nieuwe serie Europe from Above op National Geographic ook gezien? Dan heb je mij kunnen zien op tv!

Culturele en geografische bezienswaardigheden

In de serie Europe from Above worden de mooiste culturele en geografische bezienswaardigheden in Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk vanuit de lucht gefilmd. De serie wil laten zien hoe de seizoenen veranderen, en hoe traditie, techniek en natuurlijke wonderen het continent hebben gevormd. Zo ontstaat een levendig (en visueel zeer mooi) portret van de regio’s en de mensen die hun tradities in leven houden.

Zonsopkomst Bourtange in Europe from Above

De eerste aflevering toonde hoe de seizoenen in Nederland veranderen. Onder andere de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp, de tulpenvelden, Kinderdijk, de havens van Rotterdam en de Deltawerken waren te zien.

De enige Nederlandse vesting die nooit is ingenomen

Ik mocht iets vertellen over het Groninger plaatsje Bourtange, de enige Nederlandse vesting die nooit is ingenomen door vijandelijke troepen. En dat allemaal dankzij een artikel dat ik jaren geleden (in 2013) schreef voor http://www.geschiedenisbeleven.nl!

Historicus Femke Knoop over Bourtange in Europe from Above op National Geographic

Tijdens de opnames in mei werd ik geïnterviewd en verkende ik Bourtange te voet en in een bootje. Het resultaat mag er dan ook zijn. De beelden van Bourtange en de rest van Nederland zien er prachtig uit. Ook over mijn eigen optreden ben ik best tevreden. Voor een eerste keer deed ik het volgens mij niet slecht, hoewel ik wel schrok van mijn enigszins bekakte Engelse accent. Ik vond het in ieder geval ontzettend leuk om dit eens mee te maken. Het smaakt zeker naar meer. Dus, mocht iemand nog een historicus nodig hebben voor een tv- of radioprogamma… Laat het mij weten!

Share