Een maand geleden begon ik mijn zoektocht naar kledingstukken van Hirsch met een blogpost en een oproep via Twitter, Facebook, de nieuwsbrief van Haute Histoire en e-mail. Mijn oproep werd veelvuldig gedeeld en leverde een aantal tips via e-mail en telefoon op. Daarvoor ben ik zeer dankbaar. Het maakt mij blij om te merken dat veel van mijn lezers en volgers zo enthousiast zijn en mij willen helpen. Dankzij jullie tips ontdekte ik onder andere een website voor tweedehands kleding die ik eerder nog niet kende. Ook meldde ik mij aan bij veilingsites als Delcampe.net, Catawiki en Ebay.

Hoewel ik tot nu toe (nog) geen kledingstukken van Hirsch vond, wist ik toch al een paar resultaten te boeken in mijn zoektocht. Door creatiever te zoeken vond ik materiaal dat ik tot dusver nog niet was tegengekomen in archieven. Allereerst stuitte ik dankzij een tip van mijn tante op een catalogus voor de herfst-en wintercollectie van 1939 en materiaal uit de jaren zestig en zeventig. Zonder te twijfelen bestelde ik deze meteen online.

catalogus zoektocht naar kledingstukken van Hirsch (2)

Historische sensatie

Een exemplaar van de catalogus uit 1939 was ik weliswaar eerder tijdens mijn onderzoek in het Amsterdamse Stadsarchief tegengekomen, maar ik ben blij dat ik nu eindelijk zelf een catalogus bezit. Hij was goed van pas gekomen tijdens mijn lezing/workshop voor de Summer School ‘Things that matter 3’. Nu moest ik het doen met afbeeldingen op een USB-stick, en dat haalt het niet bij het origineel. Alleen als je echte objecten uit het verleden in handen hebt voel je de ‘historische sensatie’. Je hebt dan echt het idee dat je in directe verbinding met vroeger staat en dat is heel bijzonder.

Bovendien was de catalogus geadresseerd aan een mejuffrouw, die aan de 2e Const. Huygenstraat 59 in Amsterdam woonde. Daarmee heb ik opnieuw een naam van een mogelijke klant van Hirsch ontdekt en mogelijk kan ik via archieven meer informatie over haar vinden. Zo’n simpele naam op een catalogus roept allerlei vragen bij mij op? Wie was deze mejuffrouw? Waar kwam zij vandaan en wat deed zij voor werk, als zij überhaupt werkte? En ook: wat zou zij bij Hirsch hebben gekocht? Die laatste vraag zal helaas wel nooit te beantwoorden zijn, maar het fascineert mij wel.

Brochures zoektocht kledingstukken van Hirsch

Bijzondere brochures

De brochures en krantenknipsels uit de jaren zestig en zeventig waren wel vrijwel stuk voor stuk nieuw voor mij. Uit de periode na de Tweede Wereldoorlog is minder materiaal bewaard gebleven dan uit de tijd daarvoor. Misschien komt dat doordat de eigenaren van het nieuwere materiaal nog in leven zijn en het nog niet hebben nagelaten aan archieven? Of misschien wordt het naoorlogse materiaal minder gewaardeerd en is het simpelweg in de prullenbak beland? Wat de reden ook is, dit materiaal is van groot belang voor mijn onderzoek. Ze bieden informatie over de modeshows in de jaren zestig, maar ook – en dat is nog belangrijker – over de sluiting van Hirsch, die tot voor kort in nevelen was gehuld. Ik ben dan ook uitzonderlijk blij dat ik deze brochures heb kunnen vinden.

Krantenknipsels zoektocht kledingstukken van Hirsch

Zenuwslopende veiling

Naast de catalogus, de brochures en krantenknipsels vond ik via de Belgische veilingsite Delcampe.net ook nog een rekening van Hirsch & Cie Bruxelles, het moederbedrijf van Hirsch in Amsterdam. Zo’n veiling is een zenuwslopend gebeuren. Een hele poos terug had ik al een bod gedaan, en daarna moest ik wachten… En wachten… Om vervolgens eens te kijken of mijn bod nog steeds het hoogste was… En daarna nog langer wachten…. Totdat ik op 12 juli j.l. eindelijk het verlossende mailtje kreeg waarin stond dat mijn bod het enige, en dus ook gelijk het winnende was. Dat gaf mij een enorme kick.

Wellicht vraagt u zich nu af of een rekening van Hirsch in Brussel wel relevant is voor een onderzoek naar het Amsterdamse Hirsch. Dat is zeker het geval, want het geeft mij de mogelijkheid de rekeningen van Hirsch in Amsterdam te vergelijken met die van het Brusselse moederbedrijf. Waren er veel overeenkomsten, of verschilden de rekeningen juist sterk van elkaar? En op welke wijze? Door deze vragen te stellen kan ik achterhalen in hoeverre de modehuizen in de beginperiode met elkaar verweven waren. Deze rekening was opnieuw een mooie vondst, waar ik erg blij mee ben.

Rekening Hirsch zoektocht naar kledingstukken van Hirsch

Heeft u ook tips?

Het is niet veel, maar het is een begin. Ik ben in ieder geval blij met zowel de catalogus, de brochures, de krantenknipsels en de rekening. Maar ik ben vooral blij met alle tips en ideeën die tot de vondst en aankoop van dit materiaal leidden. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Weet u waar ik nog meer kledingstukken en andere objecten van Hirsch zou kunnen vinden? Laat het mij dan weten via info@hautehistoire.nl of bel 06-24728562. Alle tips zijn welkom.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.

Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’

Share