Tijdens de twintigste eeuw veranderde de vrouwenmode drastisch van uiterlijk. Vrouwen werden bevrijd uit het korset en het benauwende zandlopermodel werd als ideaal losgelaten. Dit betekende een radicale omwenteling voor modeontwerpers, die nu veel creatiever te werk konden gaan. Zij konden spelen met verschillende vormen en silhouetten. Zo ontstond een geheel nieuwe vormentaal, met invloeden uit het Oosten, de beeldhouwkunst en architectuur. De tentoonstelling Game Changers in het MoMu Antwerpen laat zien hoe het silhouet in de vrouwenmode veranderde tijdens de twintigste eeuw.

Seen from the back game changers MoMu AntwerpenTigersprung

De nadruk in de tentoonstelling ligt op de ontwerpen van Christobal Balenciaga en Comme des Garçons, die in respectievelijk het midden van de twintigste eeuw en de jaren tachtig en negentig grensverleggend werk verrichten. De tentoonstelling begint dan ook met twee ontwerpen van Balenciaga en Comme des Garçons, die tegenover elkaar zijn geplaatst om de overeenkomsten ertussen weer te geven. Het is een ’tigersprung’, het woord dat cultuurfilosoof Walter Benjamin gebruikte om de sprong die mode naar het verleden maakt om een heden en toekomst te creëren die voortdurend veranderen aan te duiden.

Rethinking the body Game Changers MoMu Modemuseum AntwerpenNieuwe inzichten

Voortdurend werden er in de tentoonstelling dergelijke tijgersprongen gemaakt. Game Changers was niet chronologisch of per ontwerper, maar thematisch gerangschikt. Zo waren er onder meer een vitrine met kleding waarbij de focus op de achterkant lag, een vitrine met sluike silhouetten, en een vitrine met kleding die geïnspireerd was op de kimono. Op deze wijze werden verbanden tussen zowel verschillende ontwerpers als verschillende periodes zichtbaar, die ik tot op heden niet eerder had opgemerkt.

Weliswaar lees ik veel boeken en bezoek ik veel tentoonstellingen over mode en ontwerpers, maar deze zijn vaak gericht op één ontwerper of zij zijn chronologisch geordend. Door de ontwerpers en ontwerpen in een andere context te plaatsen, zoals in de tentoonstelling gebeurde, ontstaan nieuwe inzichten. Zo vielen mij nu plotseling de overeenkomsten tussen de ontwerpen van Alexander McQueen en Balenciaga, maar ook tussen Iris van Herpen en Issey Miyake. Game Changers is dan ook een absolute aanrader! Wilt u de tentoonstelling nog zien? Dan moet u snel zijn, want Game Changers is nog maar tot en met 14 augustus 2016 te zien in MoMu Antwerpen, Nationale Straat 28.

babydoll the road to abstraction MoMu Antwerpen Game ChangersMeer foto’s van de tentoonstelling zijn te zien op mijn Facebookpagina.

Share