Zondag 25 oktober organiseerden het Arnhemse boekencafé Libertas en ’t Gilde stadswandelingen een stadwandeling voor randstedelingen in Arnhem. Ik liep mee en deed verslag als reizende reporter.
Arnhem is populair onder Randstedelingen. Steeds meer mensen verkiezen de rust en ruimte van het oosten boven het drukke westen. Wat trekt hen er zo in aan en wat moeten zij absoluut weten over hun nieuwe stad? De gidsen van ’t Gilde vertellen het ons tijdens een stadswandeling ‘Arnhem voor dummies’.
Waar denk jij aan als het over Arnhem gaat? Waarschijnlijk komen dingen als de Rijn, Burger’s Zoo, het Nederlands Openluchtmuseum, voetbalclub Vitesse en stadion de GelreDome in je op. Of misschien denk je wel aan mode, doordat ontwerpers als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau in deze stad studeerden. Arnhem is echter veel meer dan dat, zoals we tijdens de wandeling ontdekken.
Dat we in Arnhem zijn tijdens deze Maand van de Geschiedenis is niet verwonderlijk. Er is namelijk een duidelijke link tussen de stad en het thema Oost/West. In de negentiende eeuw wordt Arnhem ook wel ‘het haagje van het Oosten’ genoemd, doordat veel oud-Indiëgangers zich na terugkeer in Nederland in de Gelderse hoofdstad vestigen. Met het geld dat zij in Nederlands-Indië hebben verdiend, bouwen ze grote villa’s. Eén daarvan is villa Bronbeek, die tegenwoordig in gebruik is als verzorgingstehuis voor oud KNIL-militairen én museum over de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië.
Meer weten? Lees de rest van mijn verslag op de website van de Maand van de Geschiedenis.
Foto’s: Rachelle Stoffels.