Het zat er al een paar dagen aan te komen, maar afgelopen dinsdag kwam het hoge woord er dan eindelijk uit: de musea, theaters, bioscopen en andere ‘doorstroomlocaties’ gaan vanaf vandaag voor in ieder geval twee weken dicht. Bibliotheken zijn gelukkig nog wel open voor reserveren en afhalen. Bovendien werd gisteravond bekend dat de bieb en buurthuizen toch open blijven voor uitzonderingen, omdat deze instellingen voor essentieel zijn voor bijvoorbeeld kwetsbare mensen, mensen met schulden en huiswerkbegeleiding. Dat is tenminste iets.

Persoonlijk begrijp ik er niet veel van. Sportscholen mogen open blijven, omdat sport voor veel mensen van belang is voor de mentale gezondheid. Cultuur is dat ook – het biedt troost, rust en onspanning – maar toch moeten culturele instellingen dicht. En dat terwijl deze instellingen zich keurig hielden aan de coronamaatregelen. Dankzij tijdsloten en beperkte bezoekersaantallen was het er rustiger dan ooit, en ik voelde mij er veiliger dan in een winkel. Hoe kunnen cultuurliefhebbers tijdens de lockdown toch van kunst, erfgoed, en dergelijke genieten? Ik maakte een lijstje met (digitale) alternatieven voor thuis.

Erfgoedwandeling als alternatief in culturele lockdown
Landgoed Vennebroek in Eelde-Paterswolde.

Wandelingen of fietstochten in jouw eigen buurt, langs kunst, street art of erfgoed

Online musea en tentoonstellingen

Christian Dior. Designer of dreams
Tentoonstelling Christian Dior. Designer of dreams in Musée des Arts Décoratifs in Parijs.

Documentaires

Online lezingen

Podcasts

Boeken

  • Leden van de bibliotheek kunnen e-books lenen via de online bibiliotheek.
  • Haal boeken bij een minibieb. Op kun http://www.minibieb.nl kun je zien of er een minibieb is bij jou in de buurt.
  • Koop boeken bij je lokale boekhandel of kringloopwinkel.
  • Project Gutenberg, met meer dan 60.000 gratis e-books.
  • DBNL, de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren.

Heb je aanvullingen op deze lijst? Laat het hieronder weten in een reactie, of mail naar info@hautehistoire.nl, dan voeg ik de tips toe. Ik wens jullie veel sterkte en gezondheid toe voor de komende tijd. Stay safe!

Share