Op zondag 18 oktober liep ik als reizende reporter van de Maand van de Geschiedenis mee met een stadswandeling in Kampen.

Bij het thema Oost/West denk je waarschijnlijk al snel aan verre oorden, maar je kunt het ook veel dichterbij zoeken. In je eigen stad bijvoorbeeld. Carin Koopman van CultuurZIEN neemt ons mee op een wandeling door Kampen. Wat kom je tegen van de geschiedenis van de stad als je van oost naar west loopt?

Stadswandeling oost/west in Kampen, Maand van de Geschiedenis 2020

Wanneer ik als kind op weg naar vakantie vanuit Friesland naar het zuiden reis, kom ik vaak langs Kampen. Ik druk mijn neus tegen het autoraampje en zie de brug over de IJssel met daarachter fraaie oude torens en gebouwen, maar tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat dat alles is wat ik tot nu toe van Kampen heb gezien. Ik weet weinig van de stad, behalve dat Kampen een Hanzestad was en dat de theologische universiteit er (nog altijd) is gevestigd. Hoog tijd dus om een kijkje te nemen in deze voor mij onbekende stad.

De wandeling begint op het Stationsplein aan de Oostkant van de IJssel. Normaliter komen stadswandelingen niet aan deze kant van de rivier, vertelt onze gids Carin Koopman. De wandelingen lopen van noord naar zuid, door het centrum van de stad, maar speciaal voor de Maand van de Geschiedenis loopt deze wandeling van oost naar west. Zo laat de route een dwarsdoorsnede van de geschiedenis van Kampen zien.

Wil je weten wat je onder andere tegen kunt komen tijdens een stadswandeling door Kampen van oost naar west? Lees dan het complete verslag op de website van de Maand van de Geschiedenis.

Stadswandeling CultuurZien in Kampen

Reizende reporter Maand van de Geschiedenis 2020 in Kampen

Foto’s: Rachelle Stoffels.

Share