Op vrijdag 9 oktober ging ik als reizende reporter van de Maand van de Geschiedenis naar het Muiderslot.

Aardappelen, maïs, suiker, peper en nootmuskaat. Het zijn producten die in Nederland tegenwoordig heel normaal zijn, maar dat is niet altijd zo geweest. Wat is de geschiedenis van ons eten? Dat ontdekken we tijdens een proeverij in het Muiderslot met smaken uit alle windstreken.

Proeverij Muiderslot Maand van de Geschiedenis

‘Wat eet je vandaag?’ Met die vraag begint de rondleiding van kasteelkok en historicus Siebren. Een aantal van de deelnemers gaat ’s avonds uit eten, anderen eten Koreaanse kimchi, Italiaanse pasta of oer-Hollandse zuurkool. Het mag duidelijk zijn: onze eetgewoonten worden sterk beïnvloed door de rest van de wereld. Dat is het resultaat van een kruisbestuiving van culturen, die allemaal samenkomen in de tuinen van het Muiderslot.

Kasteelkok Siebren heeft geschiedenis gestudeerd in Leiden, waar hij veel vakken volgde over eetcultuur en zich specialiseerde in de geschiedenis van de Middeleeuwen en sociale geschiedenis. Naast zijn studie heeft hij altijd gewerkt als kok in diverse restaurants. Nu combineert hij de passies voor geschiedenis en koken in zijn verschillende werkzaamheden. Het thema van de Maand van de Geschiedenis, Oost/West, biedt hem de uitgelezen kans om op een interactieve en educatieve wijze een link te leggen tussen zijn kennis over eten en de tuin van het Muiderslot.

Wil je weten welke smaken ik proefde in de tuinen van het Muiderslot? Lees dan het volledige verslag op de website van de Maand van de Geschiedenis.

Reizende reporter Maand van de Geschiedenis 2020

Proeverij Oost/West Muiderslot

Foto’s: Rachelle Stoffels.

Share