Afgelopen donderdag was het dan zover: de Wikipedia schrijfavond die ik samen met Nienke Smit, de Verhalen van Groningen en Forum Groningen organiseerde. Onder het genot van koffie, thee, muffins en pindarotsjes gingen we met twaalf deelnemers aan de slag om meer Groninger vrouwen op Wikipedia te krijgen.

Slechts 11% vrouwelijke bewerkers

Dat een dergelijke schrijfavond om de gendergap op Wikipedia te verkleinen hoognodig is, bleek wel uit de introductie. Daarin vertelde Denise, vrijwilliger bij Wikipedia, dat slechts 17% van de biografieën op Wikipedia over vrouwen gaan. Van de bewerkers identificeert 11% zichzelf als vrouw.

Het gevolg van de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke bewerkers is dat er ook minder vaak wordt geschreven over onderwerpen die vrouwen interessant vinden, zoals textiel, mode of make-up.

Ook leerden we dat er veel vraag is naar artikelen over en foto’s van dagelijkse gebruiksartikelen. Foto’s van monumenten of bezienswaardigheden zijn er volop, maar foto’s van iets simpels als schroeven of tandpastatubes worden bijna niet toegevoegd. Dat is dus ook iets waar aan kan worden bijgedragen. Daarbij is het wel belangrijk om alleen eigen foto’s toe te voegen in verband met auteursrechten.

Resultaten

Na de introductie gingen we aan de slag met het schrijven van artikelen over Groninger vrouwen. Twee vrijwilligers van Wikipedia hielpen ons en beantwoordden vragen. Met resultaat, want aan het einde van de avond waren maar liefst vijf rode linkjes blauw gemaakt.

In totaal publiceerden de deelnemers vier nieuwe artikelen tijdens de avond, over Stine Dutmers, Engeline Westerhuis (Angela Cona), Margaretha (soldaat) en Anna van der Horst. Eén vrouw – Alida Pott – bleek al een artikel te hebben onder haar volledige naam. Daardoor was zij niet zo goed vindbaar, dus hebben we de pagina hernoemd. Daarnaast zijn er nog een aantal artikelen in de maak, dus ik heb de hoop dat in de komende dagen of weken nog meer rode linkjes blauw worden. En wie weet komt er nog eens een vervolg…

Share