Uit onderzoek blijkt dat bijna 90% van de Wikipediabewerkers uit mannen bestaat. Dit resulteert in een oververtegenwoordiging van onderwerpen die mannen interesseren, en een tekort aan ‘vrouwelijke’ thema’s en interessegebieden. Met het project ‘gendergap op Wikipedia’ wil Wikimedia Nederland deze gendergap te verkleinen. Er is een Facebookpagina en een projectpagina, met daarop een lange lijst met gewenste artikelen. Zelf schrijf ik ook af en toe een artikel om bij te dragen aan het verkleinen van de gendergap, hoewel ik moet bekennen dat ik hier door drukte al lange tijd niet meer aan toe ben gekomen.

Beetke van Rasquert - Wikipedia - Groninger Vrouwengalerij
Beetke van Rasquert, die wel al een eigen lemma heeft op Wikipedia.

Groninger Vrouwengalerij

Een tijdje terug benaderde collega-historicus Nienke Smit mij echter met de vraag of ik nog wel eens iets met Wikipedia deed. Zij had in Amsterdam een paar keer een schrijfmiddag bij Atria bijgewoond, en wilde zoiets ook in Groningen organiseren rondom de Groninger Vrouwengalerij.

De Groninger vrouwengalerij werd in maart van dit jaar gelanceerd door De Verhalen van Groningen. De galerij bestaat uit online biografieën op de website en een rondreizende expositie over 50 bijzondere Groninger vrouwen. Ongeveer de helft van deze vrouwen heeft nog geen lemma op Wikipedia, en dat is natuurlijk heel jammer.

Wikipedia schrijfavond op 31 oktober 2019

Daarom benaderden Nienke en ik De Verhalen van Groningen met ons voorstel om een Wikipedia schrijfmiddag of -avond te organiseren. Tot onze grote vreugde waren zij meteen enthousiast. Op donderdagavond 31 oktober aanstaande vindt de Wikipedia schrijfavond plaats in het Forum Groningen, locatie Oude Boteringestraat 18.

De avond is toegankelijk voor zowel beginnende als gevorderde Wikipedianen. Een specialist van het Wikiproject Gendergap geeft een korte introductie, waarbij duidelijk wordt hoe je een goed artikel op Wikipedia kunt schrijven. Vervolgens gaan we aan de slag om de biografieën van De Verhalen van Groningen te transformeren tot een lemma dat geschikt is voor Wikipedia.

Praktische informatie

Wil je meehelpen om deze Groninger vrouwen een plekje te geven in ’s werelds grootste online encyclopedie? Je bent van harte welkom. Het is wel belangrijk dat je zelf een laptop of tablet meeneemt. Voor koffie/thee en wat lekkers wordt gezorgd. Opgeven kan via een mailtje naar sanne.meijer@deverhalenvangroningen.nl.

Datum: 31 oktober 2019
Tijd: 19:30u-21:30u (inloop vanaf 19:00u)
Locatie: De WN-Zaal in de Groninger Forum Bibliotheek (Oude Boteringestraat 18, Groningen)

Share