Voor de Maand van de Geschiedenis ging ik afgelopen zaterdag naar de dag van de Groninger geschiedenis, die helemaal in het teken stond van het thema zij/hij.

Theater, muziek, cabaret, een erfgoedmarkt, lezingen, films, de uitreiking van de scriptieprijs over Groninger geschiedenis, een boekenmarkt, boottochten, de Groninger vrouwengalerij en de bekendmaking van de grootste Groninger aller tijden. De dag van de Groninger geschiedenis biedt voor ieder wat wils.

Bij binnenkomst in de Groninger Archieven valt meteen op hoe druk het er is. In de hal dansen mensen op swingende muziek en ook de stands op de erfgoedmarkt in de studiezaal trekken veel publiek. Op de eerste verdieping is het eerste Groninger vrouwencafé Dikke Trui voor één dag nieuw leven ingeblazen. In tegenstelling tot begin jaren tachtig zijn mannen dit keer ook welkom. Alle stoelen in het café zijn bezet, er zijn alleen nog staplaatsen.

Wil je weten wat er nog meer te zien en te doen was tijdens de dag van de Groninger geschiedenis? Lees en bekijk dan het beeldverslag, dat nu te vinden is op de website van de Maand van de geschiedenis.

Vrouwencabaret Voorwaarts tijdens de dag van de Groninger geschiedenis
Interview tijdens dag van de Groninger geschiedenis in de Groninger Archieven
Aletta Jacobs bij verkiezing grootste Groninger aller tijden

Foto’s: Ronald Zijlstra

Share