Aanstaande vrijdag is het alweer 1 oktober, en dat betekent dat het tijd is voor de Maand van de Geschiedenis 2021! In tegenstelling tot de voorgaande twee jaren ben ik dit jaar geen reizende reporter van de Maand van de Geschiedenis, doordat ik het druk had met andere werkzaamheden. Het thema van dit jaar is echter ‘Aan het werk’, en dat past wel héél erg goed bij mijn interesse in industrieel erfgoed, de aandacht voor personeel van Hirsch & Cie en arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Er zijn dan ook weer genoeg activiteiten om naar uit te kijken tijdens de Maand van de Geschiedenis 2021. In deze blogpost deel ik mijn tips, en vertel ik waarom ik uitkijk naar deze evenementen.

2 Oktober: Rondleiding Kampen textielstad

Eeuwenland behoorde Kampen tot de drie belangrijkste textielsteden van Nederland. Het Kamper laken concurreerde met Hollandse lakens en er wer linnen, katoen, zijde, velours en trijp geweven. Vanaf het begin van de negentiende eeuw ging de textielnijverheid langzaam achteruit, waarna werkloze textielarbeiders werk vonden in de opkomende tabaksindustrie. Welke sporen zijn nu nog te zien van het vroegere textielambacht in Kampen? Carin Koopman van CultuurZIEN laat het je zien tijdens deze rondleiding.

9 Oktober: Workshop draad in het Nederlands Zilvermuseum

Filigrain is een oude techniek, waarbij goudsmeden juwelen maken met heel fijn zilverdraad. Het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven organiseert een workshop, die is bedoeld als een vingeroefening van het ambacht goudsmeden. Ga zelf aan de slag met draad in de Zilverwerkplaats van het museum en ga naar huis met een zilveren hanger of ring.

10, 17, 24 en 31 Oktober: Rondleiding ‘Aan het werk in de Leidse lakenindustrie’

De productie van wollen lakense stoffen bepaalt zeven eeuwen lang de identiteit en de positie van Leiden. Dankzij de textielnijverheid werd de stad in de vijftiende eeuw de grootste stad van Holland en in de zeventiende eeuw gold de stad zelfs als het belangrijkste textielcentrum ter wereld. Maar dit succes had ook een keerzijde. Kinderarbeid was schering en inslag en de stoffen werden bovendien gebruikt als ruilmiddel bij slavenhandel. Meer weten over de Leidse lakenindustrie én haar schaduwkant? Volg dan deze rondleiding in Museum de Lakenhal.

13 Oktober: Online lezing ‘Werk in de winkel!’ over het Alkmaarse straatbeeld

Werk in de winkel! In de afgelopen decennia veranderde er veel in het Alkmaarse straatbeeld. Vele winkels verdwenen, waar andere juist verschenen. Welke winkels waren in de twintigste eeuw te vinden in de Alkmaarse binnenstad? En wat is daar nu nog van terug te vinden? Kom het te weten bij de online lezing van het Regionaal Archief op 13 oktober om 19.00 uur!

16 Oktober: ‘Van schaap naar draad naar kledingstuk’, een workshop voor het hele gezin

Weet jij wat er allemaal bij komt kijken om jouw trui, T-shirt of spijkerbroek te maken? Welke oude ambachten zijn er nodig en hoe ziet het maakproces eruit? Hoe wordt van een schapenvacht een draad gemaakt? En van die draad een lap? Hoe kom je aan kleur? En hoe krijg je uiteindelijk een passend kledingstuk? Ga met het hele gezin aan de slag met punniken, breien en weven in Erfgoedcentrum Rozet. Onntdek zo wat er allemaal nodig is om een trui te maken en ga naar huis met een eigen creatie.

22 en 23 Oktober: Planeten van wol maken in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Dat Eise Eisinga een planetarium bouwde in zijn woonkamer in Franeker is algemeen bekend, maar wist je dat hij eigenlijk wolkammer van beroep was? Het beroep van Eise Eisinga en zijn liefde voor sterren en planeten komen samen in deze workshop in het Eise Eisinga Planetarium. Hier kun je een eigen planeet maken van wol, die je eerst zelf vilt. Hoe leuk is dat?

24 en 31 Oktober: Stadswandeling over de geschiedenis van Klarendal

Vorig jaar wandelde ik van Oost naar West in Arnhem tijdens een stadswandeling van ’t Gilde. Tijdens de Maand van de Geschiedenis 2021 organiseren ABC Libertas en ’t Gilde opnieuw een stadswandeling in Arnhem. Dit keer lopen de deelnemers door de geschiedenis van Klarendal, in de negentiende eeuw de eerste wijk buiten de Arnhemse stadsmuren. De uitbreiding was destijd nodig vanwege de grote toestroom van arbeiders. Klarendal is dan ook vanouds een volkswijk, met veel sociale woningbouw, winkels, scholen en kerken. De wijk staat bekend vanwege de negentiende-eeuwse volkswoningbouw. Tegenwoordig vormt Klarendal bovendien het Modekwartier, waar vele hippe winkels en ateliers zijn gevestigd.

4 – 31 Oktober: Tentoonstelling ‘De vergeten prinsessen van Thorn’ in het Limburgs Museum

In de achttiende eeuw vormde het nu Limburgse plaatsje Thorn een ministaatje in het Duitse Rijk, waar prinsessen en gravinnen de scepter zwaaiden. Het Limburgs Museum volgt in deze tentoonstelling een aantal van deze prinsessen. Door middel van onder andere staatsieportretten, prachtige japonnen en juwelen – waarvan vele nooit eerder te zien waren in Nederland – toont het museum een uniek inkijkje in het leven van de Europese adel in de achttiende eeuw.

1 – 31 Oktober: Tentoonstelling ‘HOUT Couture’ in het Internationaal Klompenmuseum

Dat klompen meer zijn dan de stereotype Hollandse klomp, toont het Internationaal Klompenmuseum in Eelde. Dat bestond in 2020 dertig jaar, en daarom organiseerde het de jubileumtentoonstelling ‘HOUT Couture’. In deze tentoonstelling is onder andere modern houten schoeisel van ontwerpers uit Duitsland, Tsjechië en Engeland en Nederlandse top-ontwerpers als Viktor & Rolf, Marloes ten Böhmer, Denise Rosenboom en Tim Dekkers te bewonderen. Natuurlijk is er ook aandacht voor het ambacht van het klompen maken. In de werkplaats staan machines en hangt gereedschap van klompenmakers en er is een film te zien waarop de laatste klompenmaker van Eelde klompen vervaardigt.

Meer info

Het was weer moeilijk om een keuze te maken, daarom heb ik mij voornamelijk beperkt tot activiteiten die te maken hebben met textiel, maar natuurlijk zijn er nog veel meer interessante lezingen, workshops en rondleidingen. Kijk op de website van de Maand van de Geschiedenis voor de gehele agenda. Wat ga jij doen tijdens de Maand van de Geschiedenis 2021?

Share