De lezing die ik afgelopen vrijdagavond gaf in het GR-ID in Groningen was in mijn ogen een groot succes. Erg druk was het weliswaar niet, maar de mensen die er waren reageerden zeer positief op mijn verhaal. Tot mijn grote verrassing èn vreugde bleken veel mensen Hirsch al te kennen en er was zelfs een mevrouw die een speldenblikje van Hirsch had! Zij beloofde mij een foto van het blikje te zullen sturen.

Nog niet zo lang geleden maakten mensen veel vaker zelf kleding. Daarom hadden mode- en warenhuizen grote stoffenafdelingen ingericht en verkochten zij fournituren, zoals lint, spelden en wat daar allemaal verder nog bij hoorde. Ik wist, dankzij Pinterest, dat er speldenblikjes bestonden van Gerzon, Vroom & Dreesmann en HEMA, maar van Hirsch was ik een dergelijk blikje nog nooit tegengekomen. En nu ik de foto heb ontvangen betwijfel ik eerlijk gezegd ook of het wel daadwerkelijk om een blikje van Hirsch & Cie gaat.

Hoewel er wel degelijk Hirsch op het achthoekige blikje staat, komt de typografie van dat woord niet overeen met die in advertenties van het modehuis. Daarbij komt dat het niet gaat om spelden, maar om ‘Stahlstecknadeln’. Met andere woorden: de tekst op het blikje is Duitstalig, wat niet erg logisch is wanneer het gaat om een speldenblikje van een Frans georiënteerd modehuis uit Nederland. Ten slotte ben ik de illustratie van het hert (Hirsch in het Duits) nooit eerder tegengekomen in reclame-uitingen van Hirsch.

Dat roept wel weer allemaal vragen op. Van welk bedrijf is dit speldenblikje dan wel? Tijdens mijn onderzoek ben ik al vele soorten Hirsch tegengekomen – operettes van Fritz Hirsch, bier van Hirsch, boeken van schrijver Odo Hirsch… Ook bestonden in Duitsland filialen van Hirsch & Cie en bestaat daar tegenwoordig ook nog altijd een kledingmerk met de naam Hirsch. Zou het speldenblikje misschien van dat kledingmerk zijn? Of is er toch nog een ander bedrijf met de naam Hirsch, dat deze speldenblikjes maakte? Ik ben nu wel zeer benieuwd naar het antwoord op die vraag…

Update 3 november 2014:

Dankzij de reactie van een volger op Twitter weet ik nu dat het blikje helemaal niets met welke Hirsch dan ook te maken heeft. Het bleek om ‘stahlstecknadeln’ van Prym te gaan, die onder de naam Hirsch verkocht werden. Meer informatie over deze spelden en blikjes vindt u op “PeKos Blechdosensammlung“.

Share