Bij een tentoonstelling over een modeontwerper in een modemuseum verwacht u waarschijnlijk vooral veel aangeklede paspoppen. Dat het ook anders kan bewijst de tentoonstelling over Paul Smith in Modemuseum Hasselt (België).

Net als op het Instagram-account van Paul Smith is ook in de tentoonstelling verrassend weinig kleding te zien. Hooguit zeven mannequins staan opgesteld in de zalen. De andere kledingstukken die te zien zijn hangen op kleer-hangers aan rekken, alsof zij zich in een magazijn bevinden en klaar staan staan voor een modeshow. Het is dan ook niet de kleding, maar het verhaal daarachter dat centraal staat in de tentoonstelling. Wat was de inspiratiebron? En hoe kwamen het merk en de kleding tot stand?

Paul Smith in Modemuseum Hasselt

In het hoofd van Paul Smith

Via een doolhof wandelt de bezoeker het hoofd van Paul Smith binnen, dat is vormgegeven door middel van talloze schermen. In een constante stroom wisselen hypnotiserende beelden elkaar hier af, terwijl Paul Smith vertelt over zijn inspiratiebronnen. Het behang op de muren bestaat uit een collage van Instagramfoto’s met daarop palmbomen, fruit, serviezen, Engelse huizen, chique herenschoenen en azuurblauwe zeeën. Meteen is duidelijk dat de wereld van Paul Smith kleurrijk is, en eigenzinnig.

Vervolgens neemt de bezoeker achtereenvolgens een kijkje in de eerste, piepkleine winkel van Smith, de hotelkamer waar hij zijn eerste collectie toonde, de designstudio en zijn nogal rommelige werkkamer. De laatste twee getuigen van de enorme verzameldrift van de ontwerper, net als de kunstmuur aan het begin van de tentoonstelling, met schilderijen, krabbels, een herenkostuum en foto’s van onder andere Patti Smith, Andy Warhol en Yves Saint Laurent. Brieven, gekke souvenirs, kaartjes, foto’s, kunst – alles wordt bewaard, omdat het ooit mogelijk als inspiratiebron kan dienen.

Paul Smith in Modemuseum Hasselt

Meer dan lapjes stof

Natuurlijk is er ook aandacht voor de collecties van Paul Smith in Modemuseum Hasselt en voor de vele producten die hij voor andere merken ontwierp, zoals racefietsen, bureaulampen, meubels, snowboards, tapijten en de leiderstruien van de Giro d’Italia 2013. Er staat zelfs een Mini Cooper in de tentoonstelling! Ondanks de veelzijdigheid van Paul Smith hebben al deze producten één ding gemeenschappelijk, en dat is dat zij met hun veelkleurigheid, streepjes en prints alle onmiskenbaar de signatuur van Smith dragen.

De tentoonstelling laat zien dat mode veel meer is dan lapjes stof, kledingstukken en trends. De basis van mode is een continue mallemolen van inspiratie opdoen, nieuwe dingen creëren en hard, heel hard werken. Doordat de nadruk niet op kleding ligt en dankzij de inspirerende opstelling weet het Modemuseum Hasselt met de tentoonstelling over Paul Smith bovendien een ander publiek aan te spreken. Zelfs mijn vriend, die net als Smith wielerliefhebber is, vond het leuk. Samen dansten wij op de muziek van The Doors door het museum, een onvergetelijke ervaring. Een modetentoonstelling met verbazingwekkend weinig mode, dat kan dus wel degelijk.

Paul Smith in Modemuseum Hasselt

De tentoonstelling ‘Hallo! Mijn naam is Paul Smith’ is nog tot en met 16 augustus 2015 te zien in Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, Hasselt.

Meer foto’s van de tentoonstelling vindt u op mijn Facebookpagina.

Share