Goede voornemens 2018

Laat ik beginnen met jullie een heel gelukkig nieuw jaar te wensen. Ik hoop dat in 2018 al jullie dromen uitkomen.

Zoals ik al eerder schreef bracht 2017 niet wat ik ervan verwachtte. Ik heb dan ook erg veel zin om van 2018 een beter jaar te maken. Nu mijn boek over Hirsch écht bijna af is ben ik er van overtuigd dat dat gaat lukken. Ik ben er klaar voor om met een schone lei te beginnen aan de volgende fase in mijn leven. Nu weet ik wel dat goede voornemens er zijn om in de prullenbak te verdwijnen, maar toch heb ik mijzelf en mijn bedrijf een aantal (zeer realistise) doelen gesteld voor het komende jaar.

Mijn boek!

De belangrijkste gebeurtenis waar ik dit jaar naar uitkijk is de publicatie van mijn boek, dat – als alles goed blijft gaan – dit jaar zal uitkomen. Ik kan nauwelijks wachten om mijn boek, inclusief afbeeldingen en mooie vormgeving, in handen te hebben en er doorheen te bladeren. Hoe anders zal dat zijn dan het simpele tekstbestand op mijn computer.

Toekomstplannen

De publicatie van mijn boek vormt ook de afsluiting van een periode, die voor mij persoonlijk soms zwaar, maar ook ontzettend leerzaam was. Hoewel ik nog steeds van Hirsch houd ben ik nu klaar voor nieuwe projecten. Ik barst van de ideeën. De tijd is rijp om daar iets mee te gaan doen en mooie nieuwe producten te ontwikkelen. Uiteraard houd ik jullie op de hoogte van de publicatiedatum van mijn boek en mijn toekomstplannen. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief of volg mij op twitter, facebook of instagram.

Op zoek naar werk 

Dat mijn boek bijna af is betekent ook dat ik op zoek moet naar nieuwe opdrachten en/of een leuke (parttime) baan. Dankzij mijn werk aan het project over Hirsch en de training die ik volgde bij Kim Buining van Blogadvies weet ik nu heel goed welke kant ik op wil met Haute Histoire. Ik heb altijd gezegd en geschreven dat ik geschiedenis toegankelijk wil maken voor een breed publiek. Ik wil laten zien dat het veel meer is dan de soms saaie lessen op school, en dat het verleden overal om ons heen zichtbaar is.

Die ambitie heb ik nog steeds, maar in de toekomst wil ik nog meer mijn hart volgen. Naast Haute Histoire zou ik graag twee of drie dagen in loondienst werken, het liefst in de culturele of publieke sector. Op die manier heb ik financiële zekerheid én kan ik onafhankelijk werken aan de ontwikkeling van mijn eigen plannen. Het liefst wil ik projecten doen die echt bij mij als persoon en als historicus passen. Bovendien hoop ik meer een bijdrage kunnen leveren aan het maatschappelijk debat. Het liefste zou ik mensen en groepen met elkaar willen verbinden door hen in gesprek te laten gaan over een gedeeld, of juist verdeeld, verleden. Zo hoop ik mijn steentje bij te dragen aan wat meer begrip in de samenleving.

Ondernemingsplan

De komende maanden wil ik ook de tijd nemen om het verhaal van mij en mijn bedrijf verder uit te werken en nog beter te formuleren. Je zou het een ondernemings- of vijfjarenplan kunnen noemen, waarin ik mijn visie, werkwijze en toekomstplannen op papier zet. Dit document kan ik vervolgens gebruiken om te toetsen of eventuele nieuwe opdrachten wel bij mij en mijn bedrijf passen en of ik nog op de juiste koers zit om mijn ambities waar te maken. Bovendien kan het dienen als uitgangspunt voor het updaten van de teksten op mijn website. Die zijn namelijk ook aan verandering toe. Op deze wijze wil ik mijn bedrijf klaarstomen voor de toekomst.

Meer balans

De afgelopen jaren stonden vrijwel volledig in het teken van mijn onderzoek naar en boek over Hirsch. Daardoor verwaarloosde ik af en toe mijn familie, vrienden en gezondheid. Ik vond het lastig om tijd te vinden om voldoende te bewegen en had als gevolg daarvan minder energie. Die vermoeidheid leidde er weer toe dat ik steeds vaker afzegde voor sociale verplichtingen. Er was zelfs een moment waarop ik op het randje van een burn-out balanceerde. Dat wil ik nooit meer. In 2018 wil ik dan ook meer balans tussen werk en privé in mijn leven aanbrengen. Ik wil mijn leven beter ordenen en meer tijd maken voor andere activiteiten dan werk. Het begin is er. Sinds een paar maanden heb ik weer een abonnement op de sportschool, waar ik dit keer wél braaf iedere week naartoe ga. Dit wil ik in het komende jaar absoluut volhouden.

Verder verzamelen 

Ten slotte wil ik in 2018 mijn verzameling met objecten van Nederlandse modehuizen verder uitbreiden. Afgelopen jaar heb ik al veel mooie objecten gevonden en gekregen, maar dit jaar wil ik graag meer echte kledingstukken toevoegen aan mijn collectie. Bovendien wil ik eindelijk naar de verzamelaarsjaarbeurs en wil ik vaker vintage winkels, antiekbeurzen en -veilingen en tweedehands markten bezoeken. Mochten jullie iets tegenkomen of mocht je tips hebben voor winkels of evenementen die ik niet mag missen, dan hoor ik het graag. Op dit gebied is het nieuwe jaar in ieder geval goed begonnen, met een ‘uitnoodiging’ van Hirsch, die ik kreeg van een volger en waarover ik later meer zal schrijven.

Wat zijn jullie goede voornemens voor het komende jaar?

Op naar de toekomst met Haute Histoire

Share