Dina Hoff mannequin bij Hirsch kleding wintersport schaatsen
Dina Hoff, mannequin bij Hirsch, 1923. Atelier J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

In het kader van de Olympische Spelen van Pyeongchang deel ik drie weken lang verhalen over wintermode en wintersport bij Hirsch. Vorige week schreef ik al over wintersport en de Wiener Werkstätte. Deze week gaat het over schaatsen bij Hirsch.

Dina Hoff met schaatsen

In 1923 maakte fotograaf Merkelbach een foto van Dina Hoff, mannequin bij Hirsch, waarop zij de nieuwste wintermode toonde. Op de foto draagt Hoff een wollen trui met wat lijkt op een poffende kuitbroek, die aansluit op kniekousen. Om haar nek is een sjaak gewikkeld, die hetzelfde geblokte patroon heeft als de trui, broek en kniekousen. Deze kledingstukken zijn gecombineerd met een witte wollen hoed of muts en handschoenen. In haar handen houdt Hoff een paar ouderwetse Friese doorlopers, wat suggereert dat de kleding was bedoeld om in te schaatsen.

De foto van Dina Hoff is één van de weinige verwijzingen naar schaatsen bij Hirsch. Catalogi toonden wel ski’s, maar geen schaatsen, hoewel de wollen truien en lederen jasjes waarschijnlijk ook geschikt waren voor op het ijs. Tot de introductie van het aerodynamische schaatspak, dat in de jaren zeventig door de Zwitserse schaatser Franz Krienbühl werd geïntroduceerd, reden de meeste schaatsers in gewone winterkleding. Op foto’s uit de beginjaren van de twintigste eeuw dragen vrouwen lange rokken op het ijs, die werden gecombineerd met mantels, dikke wollen truien en hoeden of mutsen.

Delpher 

Zoeken met de trefwoorden ‘Hirsch + schaatsen’ op Delpher leverde ook niet veel op. Een artikel over midgetgolf bij Hirsch kwam nog het dichtst in de buurt:

In de étalages prijken snoezige golf- en sportcostuumpjes waarvan de modellen door schoone, goed geproportionneerde employés der firma worden gedragen bij het “huiselijk” golfspel. […]

In de enkele voorbijgegane dagen toen de schaatsen werden opgezocht, heeft menig schoon kind zich het hoofdje op hol laten brengen door die “schatjes”van sportjurken en “honneponnen” van wintersport-costuumpjes.[1]

Daarnaast viel een advertentiepagina in het Algemeen Handelsblad van 7 januari 1924 op. Daarop maakte De Bijenkorf reclame voor de verkoop van schaatsen onder een reclame voor stoffen van Hirsch. Of het modehuis zelf ook schaatsen verkocht is mij helaas niet bekend. Ik ben het in ieder geval niet tegengekomen. Bent u meer verwijzingen naar schaatsen of schaatskleding bij Hirsch tegengekomen? Laat het mij dan weten via een reatie onder deze blogpost, het contactformulier op de website of mail naar info@hautehistoire.nl.

Volgende week is alweer de laatste week van de Olympische Spelen. Dan zal ik schrijven over wintermode uit 1920 bij Hirsch.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.

Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’

 

[1] ‘Van IJ en Amstel’, Gooi- en Eemlander, 16 februari 1931.

Share