Afgelopen weekend werden in de Franse stad Sarre-Union, in de Elzas, honderden Joodse graven vernield. Zelf was ik afgelopen zomer negentig kilometer verderop, om een Joodse begraafplaats in Schirrhoffen te bezoeken. Hier werd in 1857 Sylvain Kahn geboren, één van de latere oprichters van het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie. Om die reden waren het dorpje en de begraafplaats interessant voor mijn onderzoek, omdat ik wilde weten waar Kahn vandaan kwam en of er nog familieleden van hem begraven waren in het dorp.

Op een zonovergoten dag kwamen wij aan bij de ommuurde begraafplaats aan de rand van het dorp. Zo op het eerste gezicht zag deze begraafplaats er beter onderhouden uit dan die in de Duitse stad Warburg, die ik in 2013 bezocht. De grafstenen stonden vredig onder de blauwe hemel, tussen het groene gras, dat weliswaar wat aan de lange kant was, maar de graven niet overwoekerde zoals de bramenstruiken in Warburg dat deden.

Joodse begraafplaats in Schirrhoffen

Helaas konden we de graven echter niet van dichtbij bekijken, omdat het hek op slot zat. Navraag leerde ons dat we de sleutel konden halen bij het gemeentehuis, maar dat was juist vanaf die dag drie weken gesloten en ook de burgemeester van het dorp bleek afwezig. Of er familieleden van Sylvain Kahn begraven liggen op de Joodse begraafplaats in Schirrhoffen blijft voor mij voorlopig dan ook onbekend, omdat ook over de muur klimmen voor mij geen optie was. Ik moet toegeven dat wij er over hebben nagedacht om dat te doen, maar het voelde verkeerd, alsof wij daarmee de zielenrust van de doden zouden verstoren.

Ik heb altijd geleerd dat je op een begraafplaats respect aan de doden, van welke religie dan ook, behoort te tonen. Dat er mensen zijn die zelfs zo ver gaan om de graven van onschuldige mensen te vernielen kan ik mij dan ook niet voorstellen. Waarom doen mensen dit? Heeft het te maken met antisemitisme of is het gewoon vandalisme? Hoe dan ook vind ik het een lafhartige daad, omdat de doden zich op geen enkele manier meer kunnen verweren tegen hetgeen hun laatste rustplaats wordt aangedaan. Ik hoop dat de daders van de vernielingen in Sarre-Union gevonden worden, zodat zij ter verantwoording kunnen worden geroepen.

Share