Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Historisch Café: Vrouwen in Verzet

24 oktober 2019 @ 19:30 - 22:00

Op donderdagavond 24 oktober 2019 ben ik als reizende reporter van de Maand van de Geschiedenis in Zwolle om verslag te doen van het Historisch Café over vrouwen in verzet. Deze avond wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en de Stichting Jonge Historici.

In de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog was voor verzetsvrouwen jarenlang vrijwel geen aandacht. In het tijdsbeeld van de oorlogsjaren kregen vrouwen voornamelijk traditionele taken toebedeeld. De vrouw was vooral huisvrouw; zeker geen verzetsstrijdster die actief de wapens oppakte voor de strijd.

Deze conventionele denkbeelden boden echter tijdens de oorlog de perfecte dekmantel: veel vrouwen pleegden verzet, bijvoorbeeld in de vorm van koerierswerk. Vrouwen werden namelijk veel minder snel dan mannen verdacht van het uitvoeren van illegale activiteiten. De traditionele genderverdeling veranderde daardoor, waarbij de vrouw zich losmaakte van het stereotype beeld van de huisvrouw.

Tijdens deze avond geeft een gastspreker een korte lezing over het thema, draagt een jonge historicus een column voor en presenteert het NIMH een bevrijdingspubquiz. Iedereen met interesse in de geschiedenis is van harte welkom! De avond is gratis. Aanmelden kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-historisch-cafe-vrouwen-in-verzet-67008276559

Share

Locatie

Sassenstraat 11
Sassenstraat 11
Zwolle, Overijssel 8011 PA Nederland
+ Google Maps

Organisatoren

Stichting Jonge Historici
Nederlands Instituut voor Militaire Historie
Maand van de Geschiedenis
Meld u aan voor de nieuwsbrief van Haute Histoire