Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Wikipedia schrijfavond Groninger vrouwengalerij

31 oktober 2019 @ 19:30 - 21:30

Beetke van Rasquert - Wikipedia - Groninger Vrouwengalerij

De Verhalen van Groningen en het Groninger Forum organiseren op donderdagavond 31 oktober een Wikipedia Schrijfavond, met ‘Groninger vrouwen’ als thema. Groningen heeft veel bijzondere vrouwen voortgebracht, die ondanks hun indrukwekkende prestaties nog lang niet allemaal op Wikipedia te vinden zijn. Een ieder die daar verandering in wil brengen, is van harte uitgenodigd.

De Verhalen van Groningen heeft eerder dit jaar de Groninger Vrouwengalerij gelanceerd. Deze galerij zet 50 bijzondere Groninger vrouwen in de spotlights en bestaat uit online biografieën op de website van De Verhalen van Groningen en een rondreizende expositie. Daarnaast staan de vrouwen uit de Groninger Vrouwengalerij dit jaar centraal tijdens allerlei activiteiten en evenementen in stad en provincie.

Gendergap op Wikipedia

Ongeveer de helft van deze 50 vrouwen is echter nog niet in de bekende online encyclopedie Wikipedia te vinden. Dit is een voorbeeld van wat de ‘gendergap’ op Wikipedia wordt genoemd: een oververtegenwoordiging van onderwerpen die mannen interesseren en een ondervertegenwoordiging van ‘vrouwelijke’ thema’s en interessegebieden. Met het Wikiproject Gendergap wil Wikipedia deze gendergap verkleinen.

Wikipedia Schrijfavond

Historici Femke Knoop en Nienke Smit willen hieraan bijdragen en benaderden daarom De Verhalen van Groningen om gezamenlijk een Wikipedia Schrijfavond te organiseren in het kader van de Groninger Vrouwengalerij. Het Groninger Forum biedt locatie. De avond begint met een korte introductie door een specialist van het Wikiproject Gendergap. We leren hoe we een goed artikel op Wikipedia (een ‘lemma’) schrijven en gaan vervolgens aan de slag om de biografieën van De Verhalen van Groningen om te bouwen tot een Wikipedia lemma.

Praktische informatie

Wil je meehelpen om deze Groninger vrouwen een plekje te geven in ’s werelds grootste online encyclopedie? Je bent van harte welkom. Het is wel belangrijk dat je zelf een laptop of tablet meeneemt. Voor koffie/thee en wat lekkers wordt gezorgd. Opgeven kan via een mailtje naar sanne.meijer@deverhalenvangroningen.nl.

Datum: 31 oktober 2019
Tijd: 19:30u-21:30u (inloop vanaf 19:00u)
Locatie: De WN-Zaal in de Groninger Forum Bibliotheek (Oude Boteringestraat 18, Groningen)

Share

Gegevens

Datum:
31 oktober 2019
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.deverhalenvangroningen.nl/kalender/3

Locatie

Groninger Forum
Oude Boteringestraat 18
Groningen, Nederland

Organisatoren

De Verhalen van Groningen
Haute Histoire
Nienke Smit
Forum Groningen
Meld u aan voor de nieuwsbrief van Haute Histoire