Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing tijdens Famillement

25 juni 2022

Lezing Hirsch & Cie Famillement

Het Famillement is het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland, dat eens in de twee jaar wordt georganiseerd door het Centraal Bureau van de Genealogie en partners. Na succesvolle edities in Maastricht, Leiden, Utrecht en Leeuwarden zal het Famillement in 2022 eindelijk weer zal plaatsvinden in Amsterdam.

Het thema van Famillement is dit jaar ´Migratie en identiteit´. Ik mag tijdens dit evenement een lezing geven over de rol van familiegeschiedenis en migratie bij modehuis Hirsch & Cie Amsterdam. In 1882 openden Sylvain Kahn en Sally Berg de deuren van het modehuis aan het Leidseplein. Daardoor konden rijke Nederlandse vrouwen voor het eerst haute couture aanschaffen in eigen land. Onder andere leden van het koningshuis, actrices en echtgenotes van rijke bankiers en industriëlen behoorden tot de clientèle van het modehuis.

Het succes van Hirsch was grotendeels te danken aan migranten. Niet alleen waren Kahn en Berg afkomstig uit respectievelijk de Franse Elzas en het Duitse Warburg, ook het merendeel van de personeelsleden kwam in het kielzog van de oprichters vanuit het buitenland naar Amsterdam. Onder hen bevonden zich veel familieleden van Kahn en Berg, die hun opleiding volgden bij Hirsch om vervolgens elders in Nederland eigen modehuizen te stichten of over te nemen.

In deze lezing ga ik dieper in op de rol van migratie en familiebanden bij het succes van Hirsch. Daarbij vertel ik onder andere over het gebruik van onder andere egodocumenten, foto’s en buitenlandse archieven tijdens mijn onderzoek. Ook geef ik tips over hoe u dergelijke bronnen zelf kunt gebruiken bij uw eigen onderzoek naar familiegeschiedenis in het algemeen en familiebedrijven in het bijzonder. Komt u ook?

Share

Gegevens

Datum:
25 juni 2022
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , , ,
Site:
https://cbg.nl/famillement/

Locatie

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
Amsterdam, 1017 HK
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Centraal Bureau voor de Genealogie
Bekijk de site van Organisator
Meld u aan voor de nieuwsbrief van Haute Histoire