Misschien vielen ze u al op tijdens de Women’s Marches die afgelopen weekend overal ter wereld plaatsvonden in reactie op de inauguratie van de Amerikaanse president Trump. Nee, ik heb het niet over de soms hilarische en scherpe protestborden, met teksten als “I’ve seen better cabinets at IKEA” en “I’d call him a cunt… but he lacks both depth and warmth.”

Nee, ik heb het over de roze mutsen, oftewel ‘pussyhats’, die veel mensen droegen. Het pussyhat project ontstond in Los Angeles in aanloop naar de Women’s Marches. De mutsen zijn een reactie op Trumps uitspraak: “Grab ‘m by the pussy,” en hebben daarom de vorm van kattenoren. Wat begon als een klein initiatief van vrienden groeide mede dankzij social media in rap tempo uit tot een wereldwijde beweging. En zo zagen we overal roze mutsen tijdens de Women’s Marches.

Politiek statement

Het is een mooi voorbeeld van de kracht van kleding. De pussyhats zijn geen oppervlakkige uiting van status of mode, maar een politiek statement. In één oogopslag maken zij duidelijk wat de politieke voorkeuren en idealen van de drager zijn. Filosoof en socioloog Georg Simmel zei al in 1904 dat mode enerzijds gelijkheid binnen de eigen groep creëert, terwijl het anderzijds tegenstellingen tussen groepen in de samenleving veroorzaakt. Nu, meer dan honderd jaar later, is dat niet anders. De pussyhats vormen een protest tegen de vrouwonvriendelijke uitspraken van Trump en strijken daarmee de aanhangers van de president tegen de haren. Tegelijkertijd verbinden de mutsen de Trumphaters met elkaar en zorgen zij voor een gevoel van solidariteit, die klasse overstijgt.

Ook meedoen?

Ook nu de Women’s Marches (hopelijk slechts tijdelijk) voorbij zijn vormen de mutsen een blijvend en tastbaar symbool van protest. De mensenmassa is terug naar huis gegaan, protestborden belandden in de afvalbakken, maar mutsen kunnen meerdere malen gedragen worden. Op deze wijze kan het statement keer op keer herhaald worden, als een stil protest, zonder er al te veel woorden aan vuil te maken.

Ook de historische waarde van de Women’s March én de pussyhat wordt nu al erkend. Het Museum at FIT vroeg mensen die mee hadden gedaan aan de demonstratie hun pussyhat te doneren en hun verhalen te vertellen. En ook het online magazine History Workshop riep deelnemers aan de marsen op hun verhalen te delen, om zo de geschiedenis vast te kunnen leggen.

Ondertussen gaat het pussyhat project door. Wilt u ook deel uitmaken van de ‘pussyhat’ beweging? U kunt ook een muts haken, breien of naaien. Kijk voor meer informatie en (gratis, maar Engelstalige) patronen op http://www.pussyhatproject.com.

 

Uitgelichte afbeelding: Door Amandalynn Jones (Eigen werk) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Share