2015 zit er alweer bijna op. De feestdagen staan weer voor de deur. Tijd om de balans op te maken, de zegeningen te tellen en de zonden te overdenken. De kerstboom is versierd, de lichtjes branden en nu wij een eigen tuin hebben is ons huis ook aan de buitenkant voor het eerst enigszins in kerstsferen gehuld.

Het afgelopen jaar heb ik mij gericht op mijn proefschrift over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie, waardoor ik helaas geen tijd meer over had voor opdrachten en een paar keer met pijn in mijn hart ‘nee’ heb moeten zeggen tegen projecten die wel heel leuk leken. Maar ik ga er vanuit dat dit het waard was, dat mijn proefschrift een investering in mijzelf is en dat ik door de focus op mijn onderzoek te houden in de zomer van 2016 mijn proefschrift kan afronden. Daarna is het eindelijk weer tijd voor nieuwe plannen en projecten – ik heb al een waslijst aan ideeën klaarliggen.

Naast het werk was er ook tijd voor ontspanning, hoewel die ook vaak te maken had met mijn beroepsmatige interesses. Zo bezocht ik inspirerende musea en tentoonstellingen, waarvan vooral het grootste poppenhuis van Nederland en de installatie ‘Waste not’ van Song Dong een grote indruk achterlieten. Ook zag ik objecten van Hirsch in het Rijksmuseum en nam ik een boeiend kijkje achter de schermen van het Fries Museum. 2016 belooft opnieuw een afwisselend en boeiend jaar te worden op museumgebied, met onder andere tentoonstellingen over breien in zowel het Fries Museum als in de Kunsthal Rotterdam, het tijdelijk modemuseum in het Nieuwe Instituut in Rotterdam, Ode aan de Nederlandse mode in het Gemeentemuseum Den Haag, Benno Premsela en Max Heymans in het Joods Historisch Museum in Amsterdam en Catwalk in het Rijksmuseum Amsterdam op de planning, om maar een paar te noemen.

Maar voor het zover is ga ik genieten van de feestdagen met vrienden, familie en een goed boek. Rest mij voor nu niets anders dan u fijne feestdagen en een voorspoedig 2016 te wensen. Ik hoop dat jullie net zo van de feestdagen zullen gaan genieten als ik. En wellicht ontmoeten we elkaar eens in het nieuwe jaar?

photo credit: Xmas via photopin (license)

Share