In het kader van de Olympische Spelen van Pyeongchang deel ik drie weken lang verhalen over wintermode en wintersport bij Hirsch. De afgelopen weken schreef ik over wintersport en schaatskleding. Deze week gaat het over wintermode bij Hirsch uit de catalogus van 1920.

Blouses, baby- en kinderkleding, kussens, korsetten, hoeden, paraplu’s, voiles, fournituren, lingerie, tafellakens, servetten, zakdoeken en parfums. Dat alles was te bewonderen in de wintercatalogus van Hirsch uit 1920. Uiteraard was daarnaast ook de laatste wintermode te bewonderen in de catalogus. De foto’s, die gemaakt waren door de in het Hirschgebouw gevestigde fotograaf Merkelbach, tonen onder andere mantels, jurken, vesten en truien.

Wintermode Hirsch & Cie Amsterdam catalogus 1920
Links: ‘gephotoshopte’ foto met links sportgarnituur ‘Rigi’. Rechts: mantelpak. Wintercatalogus Hirsch & Cie, 1920. Fotostudio J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

Sportgarnituur ‘Rigi’

Een speciale sportafdeling was er niet, maar op de pagina van de ‘mantel- en tailleurafdeeling’ was wel sportgarnituur ‘Rigi’ te zien. Het ging om een mantel en baret van Engelse tweed, die was bestikt met gekleurde wol. Rigi kostte destijds f 55,-, wat ongeveer dezelfde koopkracht had als € 300,- in 2016, volgens de omrekentabel van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Behalve sportgarnituur ‘Rigi’ verkocht Hirsch ook sportmantels. Onderaan de pagina waarop Rigi te zien was stond namelijk aangegeven dat een ‘speciale rayon voor regenjassen, autojassen en sportmantels’ aan de mantelafdeling was toegevoegd. Hirsch voegde echter geen afbeelding van deze sportmantels toe, waardoor onduidelijk is hoe zij eruitzagen.

Wintermode 1920 bij Hirsch & Cie Amsterdam
Wintermode 1920 bij Hirsch & Cie Amsterdam, afdeling tricotage. Fotostudio J. Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

Tricotages

Ook de kledingstukken die te zien waren op de pagina’s van de afdeling tricotage zullen geschikt zijn geweest voor sport. Hier waren sportieve wollen truien en vesten te zien. Op één van de foto’s poseren drie mannequins, onder wie Letty van Wijk, in warme truien, vesten en mutsen met op de achtergrond een decor van een besneeuwd winterlandschap. Opvallend genoeg worden de warme breisels gecombineerd met dunne plissérokken of -jurken en verfijnde bandschoenen, die niet echt geschikt leken voor winterse temperaturen. Bandschoenen en plissérokken waren sowieso modieus bij Hirsch, want ook op andere afbeeldingen in de catalogus waren geplooide rokken en jurken te zien.

Bontmode 1920 bij Hirsch & Cie Amsterdam
Bontmode 1920 bij Hirsch & Cie Amsterdam. Fotostudio Merkelbach. Stadsarchief Amsterdam.

Bontmode 

Naast wollen mantels, vesten en truien was ook bontmode te zien in de catalogus van 1920. Waar tegenwoordig steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en fair fashion, was dat in het verleden veel minder het geval. Bont was aan het begin van de twintigste eeuw zeer populair, ook bij Hirsch.

Over bontmantels schreef het modehuis in de catalogus:

Onze collectie bontmantels bevat de laatste creaties vanaf de eenvoudigste tot de kostbaarste stukken:

Nerts, Breitschwanz, Persianer, Kolinsky, Seal Bisam, Caracul, Nutria, Ecureuil, Taupe, Poulain, Naturel Bisam, Karpatine, Colombie.

Op één van de foto’s van Merkelbach zijn bontmantels te zien die gedrapeerd zijn over paspoppen die voor een ouderwetse schouw staan. Daarnaast zijn er ook bontstola’s te zien in de catalogus. Deze stola’s en mantels zullen wellicht niet geschikt geweest zijn voor sport, maar warm waren zij wel.

Meer weten over bont en duurzaamheid bij Hirsch? Hierover zal ik later nog eens een blogpost schrijven. Houd mijn website in de gaten.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie? Lees dan mijn boek over de geschiedenis van dit modehuis, dat is verschenen bij Uitgeverij Verloren.

Bestel hier het boek ‘Hirsch & Cie Amsterdam (1882-1976)’
Share